Тайните за здраве и дълголетие на най-възрастните хора по света


Лекарите казват, че здравословните навици ще ви помогнат да доживеете до 85, но как да живеете по-дълго от това? Нека се обърнем към тези, които са го постигнали и да видим как са успели:


Яжте зърнени храни, зеленчуци и риба
Най-голяма концентрация на здрави столетници има в Окинава, Япония. Дневното меню на хората там е богато на зърнени храни, зеленчуци и риба и бедно на яйца, месо и млечни продукти. В САЩ Дейзи МакФадън, която през ноември миналата година навърши 101 спазва следният хранителен режим - редовно закусва с овесена каша и плодове, обядва със салата с пиле или риба и вечеря със задушени зеленчуци и крехко месо.


Тайните за здраве и дълголетие на най-възрастните хора по света


Избягвайте газираните напитки (дори диетичните)
От дълго време се говори за вредата от газираните напитки, включително (а може би най-вече за) диетичните им версии и се препоръчва да бъдат заменени с вода или прясноизцеден сок. Дейзи е пиела рядко газирани напитки през целия си живот, а днес изобщо не ги докосва. Вместо това тя пие вода, сок от червена боровинка или студен чай. Кафето и алкохолните напитки също не вредят на здравето, ако са в умерени дози. Доктор Дейвид Принс казва, че две-три алкохолни напитки седмично ще ви опазят здрави за по-дълго.


Глезете се (от време на време)
Лекарите не само толерират доставянето на наслада на организма - те го насърчават. Госпожа МакФадън си позволява по някоя шоколадова бисвитка и обича червено вино и коктейл Блъди Мери. Виола Краусън, също на 101 години, понякога си изпича сладки или си купува хамбургер. Доктор Принс казва, че захарта и червеното месо трябва да бъдат ограничени до едно или две хранения седмично, но могат да се хапват, ако порциите са малки.


Тайните за здраве и дълголетие на най-възрастните хора по света
Ставай и действай - всеки ден!

"Гледането на телевизия по пижама ще ви отведе бързо в гроба" казват повечето столетници. 101-годишната Виола е ставала и се е спретвала почти всеки ден през последните 41 години откакто се е пенсионирала. Тя постоянно си намира занимания - ходи на църква, прави си прическа и маникюр, приготвя закуска, обяд и вечеря, чисти и поддържа дома и градината си. Тя също така прави стречинг упражнения всеки ден, за да запази ръцете, краката и гърба си силни и здрави.


Разхождайте се
Медиците казват, че не е нужно движението да включва тренировки с високо темпо или посещения на скъпи фитнес зали. Ходенето пеш, качването по стълбите, носенето на покупки, прането и простирането на дрехите и изхвърлянето на боклука също вършат работа. Елмър Ийстън, който навърши 102 през декември 2013, е излизал на разходка всеки ден (когато времето позволява) откакто се е пенсионирал. В скорошно проучване сред столетници, проведено от доставчика на здравни грижи Evercare, 41% заявяват, че все още се разхождат, за да опазят своята издръжливост.


Тайните за здраве и дълголетие на най-възрастните хора по света
Редете пъзели, решавайте кръстословици и судоку

Доктор Ерик Ракоу казва, че да останеш физически и психически във форма помага да се доживеят 100-те години. Пъзелите са един лесен начин за активиране на мозъка и ако започнете да редите по един на седмица, когато сте още млади, ще бъдете в чудесна кондиция, когато остареете. Кръстословици, тривиа игри или судоку - всички са отлични средства за тренировка на мозъка. Проучвания сочат още, че свиренето на музикален инструмент помага за запазване на менталното здраве.


Излизайте сред природата
След пенсионирането си или отслабване на някоя физическа функция, много от възрастните хора прекарват повечето си дни на закрито. Това означава, че те не получават витамин D, а медицински изследвания свързат дефицита на този витамин с редица сериозни заболявания, сред които сърдечно-съдови нарушения, рак, Алцхаймер, остеопороза, диабет и някои автоимунни заболявания. Клаудия Файн, специалист по грижата за възрастни хора, казва че дори малко количество слънчева светлина има огромно положително въздействие върху настроението, а от там и върху състоянието.


Останете женени и истински свързани
Проучванията показват, че женените хора живеят по-дълго, може би защото съпрузите настояват другият да ходи редовно на профилактични прегледи и повдигат взаимно духа си. 100-годишната Опал Пратер отпразнув 75-та годишнина от сватбата си през 2012. Тя все още живее живота си пълноценно и обича да играе Wii с приятели. Според проучването на Evercare близките приятелства са също толкова важни колкото и романтичните отношения - 82% от столетниците говорят със семейството и приятелите си всеки ден, а 79% вярват, че добрият социален живот е важен и полезен за здравето.


Тайните за здраве и дълголетие на най-възрастните хора по света


Грижете се за духа си

Виола Краусън (101) е ходела на църква всяка седмица през по-голяма част от живота си; Елмър Ийстън (102) е започнал да ходи на риболов, за да може "да седи на едно място и да съзерцава", а Мери Малеха (104) се е молила всеки ден и всяка нощ, откакто се помни. Изследването на Evercare е установило, че 62% от хората на 100+ години се молят, медитират или се занимават с друха духовна дейност всеки ден! Лекарите смятат, че отделянето на време за успокоение на съзнанието ще ви помогне да живеете по-дълго.


Обичайте работата си
Предвид факта, че прекарваме една трета от живота си на работа е много важно да обичаме това, което правим. Психиатърът и специалист по гериатрия (наука за болестите на възрастните и много старите хора: диагностициране, характерно протичане, лечение, методи за социална рехабилитация; бел.ред.) Гари Кенеди казва, че откриването на работа, с която да се ангажирате и да осмисляте живота си, ще ви опази здрави за по-дълго. Елмър Ийстън (102) е преподавал в Харвардския университет преди да стане декан на инженерния факултет на Рутгерс (държавен университет в Ню Джърси). Там за 25 години е разширил програмата от 200 на над 2 000 студенти и казва, че за него работата му е била "дълбоко удовлетворяваща".


Тайните за здраве и дълголетие на най-възрастните хора по светаНамирайте си занимание
Елмър казва, че тайната на това да живееш дълго е да си постоянно зает и просто да продължаваш да дишаш. Той не само, че е бил активен през целия си живот - занимавал се е с бокс, риболов, правил е аматьорско радио шоу - той е продължил да бъде деен и след пенсионирането си през 1974 година. Присъединил се е към Ротари клуб, включил се е като доброволец към бойскаутите и е набирал средства за United Way of Central Jersey (организация стремяща се да създаде по-добри условия за живот на членовете си чрез мобилизиране на хора, организации и финансови институции за създаване и поддържане на програми за трайна промяна в начина на живот чрез доброволчество, партньорски услуги и застъпничество).


Използвайте конец за зъби
Явно препоръката редовно да използваме конец за зъби се оказва основателна! Специалистката по грижи за възрастни хора Клаудния Файн казва: "Вашата уста е едно от най-мръсните места в тялото ви! Парадонтозата може да позволи лоши бактерии от устата ви да навлязат в кръвопотока и да достигнат до сърцето, причинявайки проблеми със сърдечно-съдовата системи и дори миниинсулти, което може да доведе до деменция." (Бързо към аптеката!)


Избягвайте негативното мислене
Дейзи МакФадън (101) казва: "Стоя далеч от негативни хора, места и неща. Винаги гледам положително на живота и съм благодарна за това, което имам". Психиатърът Гари Кенеди е съгласен, че оптимистичните хора са като цяло по-здрави, а депресията и негативността често водят до преждевременен спад в жизнените сили на организма.


Досег с младостта
Гари Кенеди казва, че когато възрастните хора общуват с по-младите поколения или влизат в ролята на техни ментори, това им помага да се чувстват оценени и придава смисъл на живота им. Госпожа МакФадън (101) казва, че има приятели от няколко следващи поколения, за да я поддържат млада. А Елмър Ийстън (102) е доброволец при бойскаутите, за да може да има контакти с млади хора.


Тайните за здраве и дълголетие на най-възрастните хора по света


*Запомнете и приложете, за да отпразнувате здрави и жизнени 100+ рождени дни :)


Източник: forbes.com