Как да запазим мотивацията си да се храним здравословно?

Веселка Петрова


Новата година настъпи и сигурно много от вас са си обещали през 2014 да се отърват от някои лоши навици и да прибавят полезни такива в ежедневието си.

Започнали сте изпълнението (този път твърдо решение да успеете) на поставените цели - справяте се отлично ден, два, три, но изкушенията дебнат отвсякъде - гости у приятели, имен ден на роднина, рожден ден на колежка. Как да запазите мотивацията си да се придържате към здравословното хранене?

Ето някои съвети:


Как да запазим мотивацията си да се храним здравословно?Опитвайте нови храни
Един добър начин да не се откажете бързо от хрупането на моркови и зеле е да търсите нови полезни храни, които досега не сте опитвали. Може да изследвате съставките използвани в различни кухни - например да започнете със средиземноморска, да продължите с азиатска и т.н. Потърсете идеи в някоя готварска книга в библиотеката или в хубав готварски сайт в интернет. Поставете си лично предизвикателство да откривате най-здравословните и същевременно вкусни ястия в кухните на различните етноси и региони.


Как да запазим мотивацията си да се храним здравословно?

Мислете краткосрочно
Фокусирайте се върху храненето си през последната половин-една седмица (а ако трябва дори само за деня). НАСЛАЖДАВАЙТЕ СЕ. Бъдете удовлетворени от себе си за здравословния обяд с риба и салата, който сте хапнали днес, вместо да се измъчвате за лекото "кривване от пътя" на купона миналия петък.




Как да запазим мотивацията си да се храним здравословно?
Намерете си дружка
Ако убедите приятел или член на семейството да се придържа към новоустановените здравословни навици заедно с вас ще ви бъде много по-лесно да спазвате обещанията си, тъй като ще се мотивирате взаимно. Ако всички вкъщи се придържат към хапването на повече плодове, зеленчуци, сурови ядки, зърнени храни, изкушението да се "прегреши" ще е далеч по-слабо. Споделянето на обща идея и цел с най-близките винаги е плюс.



Как да запазим мотивацията си да се храним здравословно?

Отбелязвайте постиженията си
Веднъж в седмицата проверявайте и записвайте своите мерки, за да си потвърждавате, че усилията ви дават резултат, което да ви надъха още повече да продължавате в същия дух.


 


Обърнете внимание на подобренията в здравословното ви състояние
Здравословното хранене и повечето движение не са от полза само за фигурата, а и за тонуса и оптималното функциониране на организма ви. Някои от подобренията в здравословното състояние включват намаляване на лошия холестерол, регулиране на кръвното налягане, по-добър сън, повишена енергичност. Всичко това, допълнено от новата ви фигура, ще ви кара да се чувствате изпълнени с желание за живот и нови вълнуващи преживявания.


Как да запазим мотивацията си да се храним здравословно?


Мислете за това, което сте постигнали
Радвайте се на постигнатото вместо да се концентрирате върху това още колко много ви остава, защото когато се отнасяте положително към тялото си, то ще изпълнява желанията ви с много по-голяма готовност.

Как да запазим мотивацията си да се храним здравословно?
Вие сте поели по пътя към един по-здрав, по-щастлив и по-пълноценен живот. В резултат на това ще имате повече време, енергия и пари (спестени от лекарства и прегледи при специалисти), за да се посветите на хората и дейностите, които са най-важни за вас.

А каква по-силна мотивация от това?