Lavazza: Кафеените зърна и техните приложения

Хелена Тодорова

Кафето се е превърнало в любима напитка на хората по целия свят. То е съществена част от всекидневието на повечето от нас. Дава ни енергията, от която се нуждаем рано сутрин, и сила да преборим следобедната умора. За съжаление след употреба, утайката от кафето най-често завършва по един и същи начин - в кофата за боклук. Вълшебните кафеени зърна имат много повече приложения и могат да ни помогнат по различни начини - както в домакинството и градината, така дори и за почистване.

Lavazza: Кафеените зърна и техните приложения

Експертите на Lavazza са подбрали 5 интересни начина за използване на утайката от кафе:

Наторяване на градината
В повечето почви липсват жизненоважни хранителни вещества, необходими за оптималния растеж на растенията. Тези от тях, които израстват в такъв тип почви, страдат от липса на хранителни елементи. В резултат на това, повечето градини изискват да бъдат допълнително наторявани, за да се гарантира, че растенията получават необходимото за оцеляването си.

Утайката от кафе съдържа основни хранителни вещества, които подпомагат за дренажа, задържането на вода и вентилацията на почвата в градината. Можете да поръсите утайка от кафе върху почвата или да я добавите към компост, за да я използвате като тор. Разпръскването на утайка от кафе в градината ще привлече червеи, които подпомагат за здрава и богата на нутриенти почва, което води до подобряване на растежа и развитието на растенията. Това е особено полезно за рози, азалии, рододендрони, камелии и други цветя, обичащи по-високо киселинна почва.

Lavazza: Кафеените зърна и техните приложения

Свещи на основата на кафе
Създайте свещи от утайката на кафе, за да освежите дома си с неповторим аромат. Нужни са само четири съставки - утайка от кафе, восък, фитил за свещ и любим буркан. Започнете, като постепенно изсипете восъка в малък буркан, след това добавете и утайката от кафе, като не спирате да разбърквате. Запалвайки една от тези свещи, ще създадете релаксираща и приятна атмосфера, а домът Ви ще се превърне в рай с аромат на кафе.

Lavazza: Кафеените зърна и техните приложения

Неутрализиране на миризми
Утайката от кафе абсорбира всички миризми в заобикалящата среда. Вместо сода за хляб, опитайте да поставите купа с утайка от кафе в хладилника, за да се отървете от миризмите на застояла храна. Ако я поставите в килера, тя може да Ви помогне да се отървете от миризмата на плесен. Освен това, можете да поставите малко изсушена утайка в плитък буркан в задната част на хладилника. По този начин тя ще отдели азот, а в реакция със сярата във въздуха, ще се уловят и извлекат нежеланите миризми.

Lavazza: Кафеените зърна и техните приложения

Полиране на тенджери и тигани
Можете да възвърнете блясъка на всекидневно използваните прибори и да помогнете на тенджерите и тиганите си да изглеждат като нови с помощта на утайка от кафе. Тя има достатъчно абразивна структура, за да изтърка полепналата храна от дъната на тенджерите и тиганите, без да поврежда повърхностите им. С помощта на гъба за почистване, няколко капки препарат и малко количество от утайката, остатъците от храна могат лесно да бъдат отстранени.

Lavazza: Кафеените зърна и техните приложения

Помощ срещу вредители
Утайката от кафе помага при борбата с вредителите в градината. Охлювите и мравките се отблъскват от наличието на утайка, разпръсната в градинските лехи и саксии. Можете с насипаната утайката да създадете бариера около растенията, която предпазва от мравки и охлюви. Имайте предвид, че докато утайката от кафе се разгражда, тя ще направи почвата по-високо киселинна. Друга алтернатива за борба с вредители е да разпръснете ред с от 3-5 см дебелина около “чувствителните” участъци от дома Ви, за да предотвратите навлизане на колонии от мравки. Важно е на всеки две седмици да се подменя кафената утайка.

Снимки:
1. – 5. Кафе „Лаваца“.
Фото: © Lavazza