Кафеените зърна - ключ към щастие

Радинела Гелева

Отдадена на изграждането на един по-добър свят, италианската компания за кафе „Лаваца“ разкрива тайните на кафеените зърна, за да позволи на любителите на напитката да се потопят в свят на ненадмината свежест и интензивен аромат – за едно незабравимо сетивно изживяване.

Кафеените зърна - ключ към щастие

Уникалната сила на кафеените зърна дава възможност на всеки да открие произхода на кафето, като го отпраща на сетивно пътешествие, далеч надхвърлящо непосредствения вкус. Това означава избиране на всеки детайл с най-голямо внимание, предвкусване на аромата.

Кафето, приготвено от зърна, предлага незабравимо изживяване от удоволствие, достойно за професионален бариста. Смилането на зърната дава възможността да се насладите на напитката в най-свежата ѝ и непокътната форма. Възползвайки се от своето столетно майсторство, експертите на „Лаваца“ са подготвили няколко съвета, за да станете истински експерт по кафето – за сетивно изживяване, което превръща кафето в истински ритуал.

Кафеените зърна - ключ към щастие

Кафето е деликатен продукт. Когато влезе в контакт с атмосферата, характеристиките му могат да бъдат засегнати. Като по-устойчиви на външни влияния, кафеените зърна дават превъзходен резултат по отношение на аромат и свежест. Смилането им непосредствено преди направата на кафето позволява да се извлекат всички съединения, които им придават прекрасен вкус и отчетлив аромат, за обгръщащо изживяване, което печели всички сетива още преди първата глътка.

За да се постигне отличен резултат в чашата, смилането трябва да се избере според предпочитаната система за екстракция. То варира в зависимост от силата на налягането, което се прилага при всеки метод. Например много финото смилане е идеално за приготвяне на турско кафе, а финото смилане – за приготвяне на еспресо. Също така средно/фино смилане е подходящо за приготвяне на мока, а средното/едрото -  за приготвяне на филтърно кафе.

Кафеените зърна - ключ към щастие

След като опаковката е отворена, експертите на „Лаваца“ препоръчват кафето да се съхранява в херметически затворен съд и на хладно и сухо място, далеч от източници на светлина и топлина. Тези предпазни мерки ще помогнат да се запази свежестта по-дълго.

Някои хора може да предпочитат удобството на смляното кафе за по-бързо и лесно приготвяне на кафе у дома. Но смилането на зърната придава на кафето съвсем различен вкус. Превръща всекидневния навик за кафе в ритуал, който зарежда останалата част от деня не само с кофеин, но и с концентрация и щастие.

Кафеените зърна - ключ към щастие

Снимки:

1. - 4. Различни видове кафеени зърна.

Фото: © Lavazza