"Да" на плодовете и "Не" на плодовия сок за предпазване от диабет


Боровинките, гроздето и ябълките намаляват с 20% риска от развитие на диабет от втори тип, но сокът им има обратния ефект и увеличава опасността, предупреждават американски учени.

В хода на проучването са изследвани 187 400 души. По време на периода на тестовете, между 1984 и 2008 година, 6,5% от участниците (около 12 000 души) са развили диабет.

В изследването учените наблюдавали въздействието на грозде, сливи, праскови, кайсии, банани, пъпеши, ябълки, круши, портокали, грейпфрут и ягоди.


"Да" на плодовете и "Не" на плодовия сок за предпазване от диабет


Резултатите показват, че участниците, които ядат грозде, боровинки и ябълки два пъти в седмицата намаляват опасността от диабет с 23%, отколкото тези, които ядат по една порция или въобще не консумират тези плодове.

От друга страна тези, които консумират плодовия сок всеки ден увеличават риска от диабет с 21%. Според учените вместо три чаши сок на седмица, яжте три плода и ще намалите риска от развитие на болестта със 7%.

Учените обясняват това с факта, че сокът преминава през стомашно-чревния тракт по-бързо от целите плодове, въпреки че те имат по-високо съдържание на въглехидрати и повишават нивото на захар в кръвта.


Източник: РИА "Новости"