7 храни, към които да не посягате на закуска

Да се закусва е важно, но също толкова важно е и какво точно хапвате на закуска, защото това ще определи как ще се чувствате през целия ден. И не само това - ежедневната здравословна закуска може да намали риска от заболявания като рак и диабет.

И така кои храни да избягвате сутрин?

Бекон, шунка и наденица
Обработените месни продукти имат нитрати, които са свързани с рак на дебелото черво. Всъщност в публикувания от Иститута за изследване на рака списък с неща, които можете да направите, за да намалите риска от рак, избягването на нитратите е номер едно! Така, че е добре хората, които ядат колбаси на закуска да помислят за по-здравословна алтернатива.


7 храни, към които да не посягате на закуска (а най-добре и въобще)

Захаросани зърнени закуски
Зърнена закуска - да! Зърнена закуска с много захар в нея - в никакъв случай! Да, овесени ядки с плодове и смляно ленено семе или шепа сурови орехи са чудесно начало на деня, но купешките "зърнени закуски" съдържащи обилно количество захар нямат нищо общо с полезното. Те изобилстват от празни калории - въглехидрати и захар - които рязко повишават нивата на кръвната ви захар, след което тя също толкова рязко достига най-ниски нива. Така се чувствате изтощени (и отново посягате към нещо за хапване) едва час-два след закуска. Затова по-добре заложете на естествените зърнени храни, богати на фибри и растителен протеин.

7 храни, към които да не посягате на закуска (а най-добре и въобще)

Пакетирани палачинки с ненатурален сироп
Докато естественият кленов сироп или домашно приготвеният плодов сироп са натурални подсладители, на пазара има много изкуствени "плодови" сиропи, които съдържат основно високо-фруктозен сироп от царевица. Такъв се съдържа в повечето преработени и пакетирани храни и може да доведе до натрупване на мастна тъкан около кръвоносните съдове между органите, която води до развитието на рак.

7 храни, към които да не посягате на закуска (а най-добре и въобще)

Курабийки с пълнеж, понички и кексчета
7 храни, към които да не посягате на закуска (а най-добре и въобще)Не само, че тези сладкиши са направени с рафинирани растителни мазнини и бяло брашно, но и с огромни количества захар, а захарта е най-лошият начин за старт на деня, тъй като води до резки промени в нивата на кръвната захар и съответно на начина, по който се чувствате. В добавка скоро ще изгладнеете пак, ще приемете още повече калории, което ще доведе до напълняване, риск от затлъстяване и развитие на диабет. Заслужава ли си?

7 храни, към които да не посягате на закуска (а най-добре и въобще)

Закуски за микровълнова
Да си вземете нещо готово, което само да претоплите в микровълновата определено е доста лоша идея. Тези закуски изобилстват от Е-та, празни калории и вреди за здравето. Заложете на нещо домашно и прясно приготвено.

Обезмаслени плодови млека
Може и да съдържат само 100 калории и прекрасен вкус на горски плодове, но обикновено са пълни с изкуствени подсладители и химикали. Като алтернатива ние предлагаме натурално кисело мляко (2%) по БДС в комбинация с лъжица мед, например.


7 храни, към които да не посягате на закуска (а най-добре и въобще)

Мъфини
Те определено заемат едно от челните места в списъка на най-калоричните закуски. Те са с изключително гъста текстура и това, от което са направени определено не е това, от което имате нужда сутрин (а и по принцип) - бяло брашно, олио или масло и много захар. Ако нямате никакъв друг избор - изяжте най-много 1 мъфин (горе-долу с размера на голямо яйце).

7 храни, към които да не посягате на закуска (а най-добре и въобще)

* Включете повече свежи и натурални храни, за да се почувствате бодри от сутринта и да дадете един енергичен старт на деня си

А ние ви предлагаме в допълнение и да послушате хубава музика и да се настроите за предстоящите празници!