7 начина да ускорите метаболизма си


Много хора имат бавен метаболизъм. Това е предпоставка да им бъде изключително трудно да отслабнат, въпреки усилията си и изключително лесно да напълнеят, въпреки старанието, което влагат да не го допускат.

Бавният метаболизъм (обмяна на веществата) също така може да кара хората да се изморяват лесно, което им пречи да се наслаждават на всички прекрасни радости, които животът предлага.

Ето я и добрата новина - ако вие сте един от тези, неблагословени с мерки на френски топ модел, хора има лесни, природосъобразни и напълно безвредни начини да ускорите естествено своя метаболизъм.


Ето как:

1. Интензивни упражнения рано сутрин
Кратка серия интензивни упражнения след ставане от сън може да направи чудеса за вашия метаболизъм. Най-хубавото е, че пет минути занимания рано сутрин са достатъчни, за да повишат скоростта на обмяна на веществата в организма ви, за целия ден. Упражненията, които правите може да са наистина прости - тичане на място, подскоци на място, напади. Разбира се, ако имате бягаща пътека или друг фитнес уред у дома, можете да ги използвате. Просто ускорете пулса си за пет минути и го успокойте за две.
7 начина да ускорите метаболизма си


2. Яжте повече пикантни храни

Всички лютиви подправки - като къри, лют червен пипер, черен пипер, кимион, куркума - помагат на тялото ви да ускори метаболизма си. Други такива подправки, които може да не ви се струват толкова подлютяващи, но действат на организма по същия начин, са канела, кардамон, джинджифил и индийско орехче. Опитайте да добавяте тези вкусни подправки към кафето, супата, сандвича или друго ястие, което ще консумирате.


7 начина да ускорите метаболизма си

3. Пийте много вода
И не, литър и половина не е оптималното количество на ден. То зависи от вашето тегло, възраст, пол, здравословно състояние, начин на живот. Специалистите препоръчват 30 мл на кг тегло, а някои дори - 50 мл/кг. Ако пиете кафе, алкохол или други дехидратиращи напитки, също е хубаво да добявате по 150 мл за всяка чаша от тях. Ако работите тежка физическа работа или сте изложени продължително време на директното греене на слънчевите лъчи, също приемайте допълнително вода. Освен това е добре да приемате вода през целия ден, а не само когато изпитате неистова жажда, защото това е знак, че организмът ви вече е дехидратиран и сте поне 1-2 чаши назад с приема на вода. Горивото на метаболитния процес е водата, така че осигурявайте му я, за да се радвате на отличен тонус и вид.


4. Грижете се за здравето на щитовидната си жлеза

За да работи ефективно, щитовидната жлеза се нуждае от селен, цинк, мед и йод. Можете да си ги набавяте като хапвате повече морски дарове и ядки. В организма всички органи и системи работят на принципа "всеки за всеки", така че се старайте да поддържате всеки един в изправност, за да са добре и останалите.


5. Никога не пропускайте закуската

Това да не хапнете нищо сутринта или да вземете нещо бедно на хранителни вещества и да го погълнете в движение, е най-лошото, което можете да сторите за метаболизма си. Винаги яжте здравословна закуска - например преливащи от антиоксиданти плодове като боровинки или ягоди, фрешове и чай с мед.

7 начина да ускорите метаболизма си


6. Не яжте късно вечер

След вечеря не си похапвайте допълнително. Това гарантира точно обратните резултати на тези, които искате да постигнете. Опитайте се да не ядете нищо поне три часа преди да си легнете.


7. Създайте си повече мускулна маса

Всъщност мускулите са обвити с капиляри, а колкото повече капиляри имате толкова е по-бърз метаболизмът ви. Следователно колкото повече увеличавате мускулната си маса, толкова по-бързо ще се обменят веществата в организма ви. И не е нужно да посещавате фитнес зала или да имате специални уреди вкъщи - достатъчни са две бутилки пълни с вода или с пясък, които да използвате като тежести в домашни условия и да постигате добри резултати.


И най важното - постоянство!

Направете всички 7 начина част от ежедневния си живот и не допускайте някога да престанат да бъдат, ако не искате да изгубите всички постигнати резултати.