Медитация срещу стрес, болка и депресия


Медитация срещу стрес, болка и депресияОт списъка с ползите от медитацията за човек, най-новото попълнение, което получава научна подкрепа, е лечението на депресия.

Осъзнатата медитация (Mindfulness meditation, Vipassana или Insight Meditation) е един прост и ефективен начин, с който можете да намалите нивото на стреса, отчаянието и болката. Представлява форма на медитация, предназначена да развива умението ни да обръщаме внимание на вътрешните и външните си преживявания с приемане, търпение и състрадание чрез концентриране върху настоящия момент.

След като проучили резултатите от предишни 47 изследвания, обхващащи повече от 3 500 участници, американски учени достигнали до заключението, че осъзнатата медитация намалява тревожността, депресията и стреса и то по много по-полезен за организма начин от антидепресантите - без никакви вредни странични ефекти.

Резултатите от проучването са публикувани в "Journal of the American Medical Association Internal Medicine".

"Има различни начини за медитация, но общата им цел е постигане на баланс и хармония между ума и тялото", коментират експертите. " Много хора смятат, че медитацията е да застанат в седнало положение и да не правят нищо. Но това не е вярно! Медитацията е активен процес на трениране на ума за повишаване на осъзнатостта и различните програми за медитация подхождат към това по различен начин", допълват те.

Проведените досега наблюдения винаги са обхващали сравнително кратки периоди от време - не повече от 8 седмици. Следващи проучвания ще бъдат насочени към проверка на това дали при по-продължително практикуване на медитация резултатите ще са още по-добри, както и има ли разлика при медитацията водена от треньор и практикувана самостоятелно.

Специалистите препоръчват да практикувате медитация по 30-40 минути на ден, за да се отпуснете физически и психически, но дори да нямате възможност да отделите толкова време и 5 минути биха ви били от голяма полза.

Източници: "Journal of the American Medical Association Internal Medicine" и БГНЕС