За рибата от А до Я

В България количеството риба, което яде човек през годината е едва 4.5 килограма, което е крайно недостатъчно. Рибата е една от най-здравословните храни. Добре, че си имаме Никулден, за да се сетим за тази чудна и питателна храна.

За рибата от А до Я

Основно рибата е източник на ценни белтъци, които са почти същите като тези на животинското месо. Разликата е в това, че рибата съдържа по-малко съединителна тъкан и се усвоява много по-лесно от организма. Затова рибата е сравнително лека храна, която е незаменима част от менюто на спортистите, на жените, които поддържат стройна фигурата си, на децата и на възрастните хора.

Тя е по-богата на калций и фосфор от месото и затова е изключително полезна за подрастващите и за хора, които имат проблеми с костите.

Съдържа обилно количество витамини В1, В2, В12, А, Д, Е и се отразява благотворно върху цялостното състояние на човешкия организъм.

Рибата като месо е източник на т. нар. есенциални мастни киселини. Те са полиненаситени мастни киселини от две групи – омега 6/n-6 (линолова, гама линоленова, дихомо-гама линоненова, арахидонова, докозатетраенова и докозапентаенова мастни киселини) и омега 3/n-3 (алфа-линоленова, ейкозапентаенова, докозапентаенова и докозахексаенова мастни киселини).

Голямо значение има вида на консумираната риба. Препоръчват се пъстърва, сардина и други риби, богати на омега-3 полинесатурирани мастни киселини, а камбалът и треската да се избягват, тъй като съдържат по–малко от тези ценни съставки.

С най-високо съдържание на ейкозапентаенова и декозахексаенова мастни киселина са скумрията, сьомгата, риба тон, сардините, херингата, леферът, рибата-меч, мекерел и "кралската" (розовата на цвят) пъстърва.

При направено допитване до множество специалисти между които и педиатри, психиатри, невролози, диетолози и други, консумацията на риба намалява риска от голям процент заболявания като: затлъстяване, астма, Алцхаймер, депресия, рак на гърдата, рак на белия дроб, рака на дебелото черво, сърдечен удар и други.