16 здравословни храни, които ни правят по-щастливи

Веселка Петрова


И вас ли мрачното, дъждовно, ветровито и студено време навън ви подтиска и изтощава?

А забелязали ли сте, че това, какво ядете, може да повлияе на настроението ви?

Сега ще ви представим списък от 16 здравословни храни, за които специалистите са открили, че действително могат да ви направят по-щастливи!

Според експертите, основните "създатели на добро настроение" са Витамин D, серотонинът и триптофанът, така че, за да сме в по-добра кондиция, трябва да избираме храни, които са богати на тях.

16 здравословни храни, които ни правят по-щастливи


Когато се нуждаете от повече енергия в... спалнята

Хапнете ванилова шушулка!
Ваниловите шушулки повишават либидото - това ще повдигне настроението ви, което от своя страна ще доведе до действия, повишаващи допълнително тонуса и бодрия дух.



Когато имате нужда от енергия тип "стани и се задействай"
Яжте спанак!
Вместо да посягате към поредната чаша кафе, когато трябва да станете и да свършите нещо, за което нямате сили, по-добре хапнете спаначена салата. Яденето на храни, богати на фолиева киселина, като например спанак и зелени листни зеленчуци, е сигурен начин да понижите нивата на хомоцистеинът (сяра-съдържаща аминокиселина, чието повишено серумно ниво е рисков фактор за атеросклероза, сърдечно-съдови заболявания, мозъчно-съдова болест и венозен тромбоемболизъм), което подпомага притока на кръв и хранителни вещества до мозъка.


16 здравословни храни, които ни правят по-щастливи


За да спрете промените в настроението
Хапнете си банан!
Бананите са източник на триптофан, който се използва от организма, за производство на серотонин, който както знаем е хормонът на щастието. Също така, бананите са много добри и за намаляване нивата на стрес, поради високото си съдържание на калий.


За незабавен прилив на енергия
Изберете блокче черен шоколад!
Дори 1-2 блокчета от истински тъмен шоколод, с поне 70% съдържание на какао, са достатъчни за да освободят ендорфини и да увеличат нивото на серотонина. Забележка: За съжаление вкусният и сравнително по-евтин млечен шоколад няма същото въздействие върху организма.


16 здравословни храни, които ни правят по-щастливи

Ако сте склонни към депресия
Яжте тиквени семки!
Тиквените и слънчогледовите семки са пълни с хранителни вещества и е установено, че намаляват симптомите на депресия, а и 30 грама от тях са вкусна и питателна следобедна закуска за стремящите се към по-здравословно хранене и начин на живот.



16 здравословни храни, които ни правят по-щастливи


Когато времето навън ви подтиска
Хапнете скумрия!
Скумрията съдържа витамин D (той обикновено се синтезира от тялото ни, когато сме изложени на слънчева светлина), с което малко храни могат да се похвалят. На скара, на фурна обвита във фолио или на пара е максимално полезна за здравето.




Срещу ниско либидо

Яжте аспержи!
Аспержите са прословут афродизиак, който спокойно може да бъде включен в хранителния режим на всеки, независимо дали е месояден или вегетарианец.


Ако се чувствате някак... затънали
Хапнете зеленолистни зеленчуци!
Листните зелени зеленчуци са естествени антидепресанти и отличен източник на фолиева киселина, която е идеална за облекчаване на притесненията на тревожни бъдещи майки.


Ако метаболизмът ви се нуждае от ускоряване
Пийнете кафе!
Кафето може да забърза вашия метаболизъм и да повиши енергийните ви нива, карайки ви да се почувствате бодри, бдителни и готови да се изправите срещу света, но не е заместител на здравословното, разнообразно хранене и достатъчното сън, които ще ви гарантират много енергия, за да се справите с предизвикателствата на новия ден.


16 здравословни храни, които ни правят по-щастливи


Ако се чувствате тревожни
Яжте сьомга!
Сьомгата е един от най-богатите източници на омега-3 мастни киселини, които могат да помогнат за намаляване на тревожността. Всъщност проучвания на специалистите показват, че редовната консумация на омега-3 предпазва и лекува клинична депресия, а също така намалява раздразнителността. Така че не пропускайте да включвате в менюто си достатъчно количество вкусни студеноводни риби като сьомга, херинга, скумрия, а също и сардини.


16 здравословни храни, които ни правят по-щастливи

Ако сте забравили как да се усмихвате
Хапнете миди, стриди или друг черупчест морски дар!
Мидите, които са и с ниско съдържание на мазнини, подпомагат организма в производството на серотонин, който е причина за щастливото настроение, така че можете да заложите на тях, следващия път, когато сте унили и се чудите какво да си изберете от менюто.



16 здравословни храни, които ни правят по-щастливи


Ако искате да се отпуснете
Заложете на пуешко!
Да сготвите идеалната пуйка за много гости на семейно тържество може да не е най-отпускащото занимание, но пушкото месо съдържа много триптофан - аминокиселина, която тялото използва за производство на серотонин. Това подпомага успокояването на нервите и създава условия за спокоен нощен сън.



Ако имунната ви система се нуждае от подсилване

Хапнете си яйчице!
Яйцата са добър източник на витамин D, чиято липса в организма може да доведе до отслабване на имунната система. Също така съдържат и витамин B12, както и протеини, което ги превръща в отлична храна за телата ни.


16 здравословни храни, които ни правят по-щастливи


Ако се чувствате тъжни
Яжте боб!
Бобовите храни като фасул, леща, грах, нахут са чудесен източник на серотонин, който задейства химически щастието. Те са и с високо съдържание на хранителни вещества и с ниско на мазнини, което е прекрасно за организма.


За още усмивки
Раци и омари
Ако дори само поканата за вечеря с основно блюдо омар не е достатъчна причина да се усмихнете, знайте, че раците и омарите са богат източник на триптофан, подпомагащ производството на серотонин, който е от ключово значение, за да се чувствате щастливи.


16 здравословни храни, които ни правят по-щастливи

Ако не ви е вкусно без питие
Изберете червено вино!
Една чаша червено вино може да прогони лошото настроение, особено придружена с парче тъмен шоколад (а според нас най-вече с добра компания), но повече от една чаша може да задълбочи мрачното настроение, така че помнете "само дозата прави отровата" и по-добре се стремете да се придържате към правилото "Умереност във всичко!".



Бон апети!