Разходката- превенция срещу рака на гърдата

Разходката- превенция срещу рака на гърдатаНово изследване на Американското онкологично дружество в град Атланта показа, че жените от 50 и нагоре години, които всеки ден се разхождат поне един час на чист въздух, съкращават риска от рак на гърдата с 14%.

В проведения експеримент са участвали 73 615 жени на възраст от 50 до 74 години. Медиците следили състоянието им от 1992 до 2009 г., давали им да попълват въпросници и да разказват за ежедневните си физически натоварвания и за самочувствието си. За половината от участничките в опита единственото физическо натоварване била разходката на чист въздух.

Според учените, жените с разходки по 7 часа седмично са застрашени с 14% по-малко да развият рак на гърдата. Онези пък, които са прилага по-големи физически натоварвания (крос, плуване, тенис, аеробика), са се сблъсквали със заболяването 25% по-рядко.

Миналата година друга група американски учени публикува проучване, според чиито резултати всекидневните разходки от по час и половина може да намалят риска от рак на гърдата с 30 процента.

В крайна сметка не са толкова важни процентите, важното е, че движението под каквато и да е форма влияе повече от благоприятн на организма. Чрез повече спорт и натоварване можете да редуцирате риска на много от болестите през 21 век.

Източник: БГНЕС