7 мита за пиенето на кафе


7 мита за пиенето на кафе

За много от нас чашата ароматно кафе е прекрасен начин за свеж "Старт" на деня.

А и следобед с увлекателно четиво и горещо кафе си е истинска наслада за сетивата!

Кафето е една от най-популярните напитки в света, макар че битуват различни мнения - едни смятат, че е полезно да се пие кафе, други казват, че няма да навреди, а трети - че може да създаде проблеми.

Въпрос на вкус и личен избор е дали ще пиете кафе или не, но тук ще развенчаем някои митове за него, които не са научно обосновани, а всяват безпричинни притеснения у хората.


1. Кафето ви кара да се чувствате стресирани
Пиенето на кафе не увеличава пряко нивото на стрес, нито ви кара да се чувствате по-тревожни или нервни. Кафето се счита за природен стимулант, който може да има релаксиращо влияние върху съзнанието. То не е пряко отговорно за възникването на стреса в организма, а само блокира производството на аденозин - естественият "облекчител" на симптомите.


7 мита за пиенето на кафе


2. Кофеинът води до безсъние
Това е често срещано твърдение, което не е вярно. Когато изпиете чаша кафе, тялото почти мигновено абсорбира кофеина, но също така го изхвърля много бързо. След като бъде приет, кофеинът се обработва от черния дроб и почти половината от него се отделя от тялото за 4-5 часа, а след още пет - около 75% от него са "отмити" от организма ви. Не би трябвало да имате никакви проблеми със съня, причинени от кофеин, ако пиете умерено количество (2-3 чашки) кафе през деня.


3. Пиенето на кафе причинява рак

Друг мит, свързан с кафето е, че редовната му консумация може да доведе до възникване на рак. През годините са провеждани няколко проучвания в тази насока и нито едно от тях не е установило подобна връзка. Някои изследователи дори са открили, че хората които пият кафе ежедневно са изложени на по-малък риск от развитие на болестта. Кафето съдържа полезни антиоксиданти, които помагат на организма в борбата с раковите клетки. То също така подпомага намаляването на белезите от процесите на стараене и ви прави да изглеждате по-свежи и млади за възрастта си.


7 мита за пиенето на кафе


4. Кафето не носи никакви ползи за здравето
И това схващане също се среща в обществото. Това абсолютно не е така! Учените са установили някои чудесни ползи за здравето от приема на кафе - по-здраво сърце и превенция и подпомагане на лечението на злокачествени образувания, благодарение на високото съдържание антиоксиданти. Също така е установено, че редовната консумация на кафе повишава нивото на концентрация, което води до по-висока ефективност на работното място и в личните ви дела. Дори се смята, че ако страдащите от безсъние пият кафе, това ще им помогне да подобрят съня си.


5. Кофеинът води до пристрастяване
Хората, които пият кафе всеки ден, понякога казват, че са пристрастени към кофеина, защото смятат, че не могат да започнат деня си или да си изпълняват задълженията без "дозата си". Пристрастяване е, когато човек силно зависи от някакво вещество и има тежки кризи, ако не го получи. Трябва да изпитва желание да го употребява все повече и повече и да има нужда от определено количество. Консумацията на кофеин не отговаря на тези условия и изследванията показват, че не води до никакъв вид пристрастяване.


7 мита за пиенето на кафе


6. Кафето може да е причина за аборт, безплодие и по-ниско тегло на новороденото

Това е още една заблуда за кафето, за която няма сериозни научни доказателства. Учените са установили, че не съществува пряка връзка между пиенето на кафе и спонтанните аборти. Жените, които консумират редовно кафе, въобще не е задължително да имат бебе с по-ниско тегло, нито пък проблеми със забременяването или износването на детето.


7. Пиенето на кафе може да причини остеопороза
Нищо вярно! Недостигът на калций и витамин D в хранителния ви режим са основната причина за остеопорозата. Също така липсата на физическа активност, пушене, много ниско телесно тегло, менопауза, високопротеинови диети и ниските нива на естроген. Различни проучвания проведени през годините доказват, че ако всеки ден консумирате умерено количество кафе, това не води до увеличаване на риска от развитие на остеопороза.