2 до 4 чаши кафе дневно намаляват риска от тежка депресия с 50%


Ново изследване, проведено в САЩ показва, че пиенето на кафе всеки ден, намалява риска от самоубийство при мъжете и жените с 50%.

Учените от Харвардския университет анализирали резултати от три предишни проучвания, провеждани в Америка, които сочат, че рискът да посегнат на живота си възрастни хора, които пият по няколко чаши нормално кафе на ден е наполовина по-нисък в сравнение с този, при възрастните, които консумират безкофеиново кафе, много малко количество кафе или изобщо не пият кафе.

2 до 4 чаши кафе дневно намаляват риска от тежка депресия с 50%


Общо в проучванията са участвали 200 000 мъже и жени, които са давали информация относно дневния си прием на кофеин, както от кафе, така и от чай, кофеинови газирани напитки и шоколад.

Все пак за мнозинството от участниците кафето било основният източник на кофеин, като за целият период на изследването (шест години и половина) били регистрирани 277 смъртни случая, в резултат на самоубийство.

Кофеинът стимулира централната нервна система, но може да действа и като умерен антидепресант, като увеличава производството на някои невротрансмитери в мозъка, допринасящи за доброто настроение, като серотонин, допамин и норадреналин. Това обяснява защо предишни епидемиологични изследвания установиха по-нисък риск от депресия сред хората, пиещи кафе, съобщават учените.

Въпреки откритието си обаче те не препоръчват на депресираните хора да се самолекуват, като увеличават консумацията на кофеин, тъй като това може да доведе до неприятни странични ефекти.

Източник: БГНЕС