7 съвета за винаги остър ум


Най-ценното "оръжие" на човек е неговият ум!

7 съвета за винаги остър ум

В този забързан и конкурентен свят, бързият и остър ум може да ви помогне да напредвате в кариерата, да балансирате личния и професионалния си живот, да сте ефективни и да се чувствате удовлетворени от себе си.

Мозъкът е много сложна "машина", но затова пък очарователна!

Той ръководи абсолютно всички процеси в тялото, а ако се тренира правилно, завинаги ще остане бърз и остър и когнитивната функция (познавателната способност, т.е. способността на обучаемия да разбира и открива смисъла от извършването на определени дейности, например четене или наблюдение) ще е отлична.


1. Избягвайте дейности, които ви "заковават" на едно място и в една и съща поза за дълго време
Да, има такива дейности, които не само ви карат да се чувствате уморени и схванати, а и вредят сериозно на мозъчните клетки - а веднъж увредени, тези клетки не се възстановяват! Затова е толкова жизненоважно да ги пазим възможно най-добре.
Макар да е вярно, че мозъчните клетки се увреждат естествено с възрастта, защо да ускорявате процеса с дейности като гледане на телевизия или играене на компютърни игри?
Няма нищо лошо в тези две занимания, ако им се наслаждавате умерено за разнообразие, удоволствие и обогатяване на знанията. Проблемът е в това, че голям процент от хората с часове не правят друго, освен да стоят в една и съща поза и да гледат нискокачествени телевизионни предавания. Това в крайна сметка оказва влияние върху паметта, способностите за концентрация и когнитивната функция.


7 съвета за винаги остър ум2. Включете повече "храна за мозъка" в менюто си
Има определени (супер) храни, които подпомагат правилното функциониране на мозъка в дългосрочен аспект.
Подбирайте продукти, които съдържат полезни мазнини и мастни киселини (като Омега-3 и Омега-6). Такива са например по-мазните риби, като сьомга и риба тон. От друга страна, мозъка се нуждае и от значително количество антиоксиданти, за да функционира правилно. Колкото повече остарява човек, толкова е по-изложен на вредното влияние на свободните радикали. Затова трябва да увеличава употребата на моркови, чесън, броколи, грозде и боровинки. Зехтинът също е изключително полезен за здравето на мозъка.


3. Тренирайте мозъка си с числа и текстове на песни
Има най-различни упражнения за паметта, но запомнянето и възпроизвеждането на текстове на песни е един от най-приятните. А и много често ни се случва да ги запомняме без дори да се опитваме. Научаването на няколко нови реда и честото им повтаряне, със сигурност е една добра тренировка за мозъка. Освен това смятайте на ум! Ако не е сложно изключително сложно математическо изчисление, просто заместете електронния калкулатор, с природния си такъв.


7 съвета за винаги остър ум4. Намалете приема на алкохол
Да, гледането на безсмислени телевизионни програми и прекарването на часове в компютърни игри може да навреди на мозъка ви, но нищо не го уврежда повече от алкохола. Редовното консумиране на значителни количества от него в крайна сметка ще окаже влияние на паметта ви. Алкохолът също така забавя умствените функции и намалява когнитивната способност. С една дума - пречи ви да мислите ясно.


5. Научете чужд език
В допълнение на запомнянето на текстове на песни и смятането на ум, ученето на нов език също е прекрасна тренировка за ума. Ако вече знаете един или два чужди езика, ще бъдете приятно изненадани да установите колко лесно правите връзка между езиците и откривате сходни думи в тях. Това е бърз, ефективен и евтин начин за подобряване на когнитивната функция. Освен това ще ви даде възможност да се запознаете с много нови светове и култури. А и владеенето на още един чужд език ще изглежда добре в автобиографията ви.


7 съвета за винаги остър ум6. Играйте игри
Игрите, които изискват концентрация и мислене са чудесни за запазване на острия ви ум.
Скрабъл например е един прекрасен начин да обогатите речника и да тренирате наблюдателността и съобразителността си.
А игрите на карти и различните настолни игри подобряват паметта и помагат да развивате стратегии за действие бързо и безпроблемно.


7. Научете се да се отпускате и да си почивате
Стресът е един от най-вредните фактори за когнитивната функция. И като цяло влияе много силно негативно на здравословното състояние на организма и на тонуса.
Важно е да се откъсвате от рутината на ежедневието и цялото напрежение, преди да са ви натоварили прекалено. Иначе стресът води до повишена тревожност, пристъпи на паника, депресия и здравословни проблеми. Така че не допускайте да се стига до там - почивайте си преди да сте се преуморили.