Газираните напитки и фруктозата - врагове на бъбреците


Газираните напитки и даже незначителното количество фруктоза се отразяват негативно на бъбреците. Това сочат данните от доклади на японски и американски учени, представени на конференцията на Американското дружество по нефрология - "Седмица на бъбреците".

Ряохей Ямамото от факултета по медицина на Университета в Осака и неговите колеги са провели изследване, в което са участвали почти 8 000 доброволци.

Учените са ги разделили на три групи в съответствие с това, колко газирана вода пият на ден: 1 342 души са признали, че изпиват по две бутилки с обем 0.3 литра или даже повече; 3 055 - по една; 3 579 доброволци въобще не са пили газирано.

Медицинският анализ е показал, че в началото всички участници са имали здрави бъбреци.


Газираните напитки и фруктозата са врагове на бъбреците


Проучването е продължило повече от две години. През това време 10.7% от доброволците, които са пили не по-малко от две бутилки газирано на ден, са развили протеинурия - повишено съдържание на белтък в урината, което е симптом за патология на бъбреците.

При другите две групи заболелите от тази болест са значително по-малко: 8.4% при участниците, които не са пили газирана вода, и 8.9% при доброволците, които са си позволявали да изпият по една бутилка.

Вторият докладчик, Аугустин Гонзалес-Висенте от Западния университет Кейс в Кливланд, е провел експеримент с гризачи. Той е установил, че незначителното количество фруктоза повишава чувствителността на бъбреците към ангиотензин ІІ, белтък, който регулира солния баланс.

Това е довело до реабсорбация на бъбреците - поглъщане на различни вещества от първичната урина обратно в кръвта.

Това откритие ще помогне да се обясни, защо консумацията на царевичен сироп, съдържащ големи количества фруктоза и широко използван като подсладител, може да предизвика различни заболявания, включително диабет, бъбречна недостатъчност, хипертония и затлъстяване.

Източник: РИА "Новости"