Слънце срещу високо кръвно налягане


Слънчевата светлина спомага за намаляването на кръвното налягане, показва ново проучване.

Британски учени са открили, че излагането на слънчевата светлина променя нивото на азотен оксид в кожата, разширява кръвоносните съдове и по този начин облекчава хипертонията.

Слънце срещу високо кръвно налягане"Малки количества от NO (азотен оксид) се прехвърлят от кожата в кръвообращението и понижават пулса на кръвоносните съдове. С намаляването на кръвното налягане намалява и рискът от сърдечен или мозъчен удар", обяснява Мартин Фийлиш, преподавател по експериментална медицина в Университета в Саутхемптън в Южна Англия.

Учените са анализирали 24 доброволци, които са били изложени на ултравиолетова светлина в две сесии от 20 минути всяка. В първата сесия доброволците са били изложени на ултравиолетовите лъчи и топлината на лампите, а при втората е била използвана само топлината от лампите без ултравиолетовите лъчи.

Резултатите подкрепят данните за кръвното налягане и сърдечносъдовите заболявания, които варират според сезона и географската ширина. По-високите нива се наблюдават през зимата и в страните далеч от Екватора, където слънчевите ултравиолетови лъчи са по-слаби.

"Тези резултати са от важно значение за дебата относно потенциалните ползи от слънчевата светлина и ролята на витамин D в този процес. Избягване на прекаленото излагане на слънчева светлина е от решаващо значение за превенцията от рак на кожата, но пълното избягване на слънчевите лъчи може да повиши риска от сърдечносъдови заболявания", пояснява Мартин Фийлиш.

Източник: АФП