Летен загар - как и кога

Ето че дойде и отпускарския месец.

Искате за колкото се може по-кратко време да се сдобиете с мечтания тен?

Следващите редове определено ще ви бъдат полезни.

Летен загар-как и когаПовечето жени искат да добият перфектния тен за броени дни, но забравят за вредното влияние на слънцето върху кожата.

Няколко полезни факта за слънцето и неговите лъчи:

Слънчевото изгаряне, което често съпътства още първото ни излагане на слънце е кожна реакция на организма в резултат на съприкосновението на кожата с ултравиолетовите лъчи (UV). За разликата от слънчевата светлина и топлина, които могат да бъдат усетени, ултравиолетовите лъчи са невидими, но това съвсем не ги прави безобидни. Именно те могат да предизвикат трайни увреждания на кожата, които в по-зряла възраст да доведат да неприятни проблеми.

UV-радиацията притежава голяма способност на проникване и достига до земната повърхност дори и през облаците. Затова и изгаряне в резултат на нея може да се развие само след няколко минутен престой на слънце, при това не само през летните месеци. Съвсем възможно е да изгорите и при облачно време, независими дали си в града, на морския бряг или в планината.

UVA лъчите разрушават еластичните влакна в кожата и така благоприятстват за преждевременното стареене на кожата. Тези лъчи са най-честата причина за слънчевите алергии.

UVB лъчите са още по-опасни от UVA лъчите. Те причиняват дълбокото почерняване – трайният загар, но внасят повече енергия в кожата и е възможно да нанесат по-големи щети. Твърде силното облъчване уврежда клетките, кожата се възпалява и изгаря. След неколкократно изгаряне клетките вече не могат да се възобновяват в достатъчна степен и може да се развие рак на кожата.

Заради изтъняването на озоновия слой до нас проникват и UVC лъчи. Те още повече увеличават риска от рак на кожата.

Типът на вашата кожа също е от значение за това колко време ще мине, докато се получи изгаряне. При всеки тип кожа има известно време на самозащита, през което тя сама се предпазва от лъчите. Но тази фаза е много кратка, особено при по-светлите кожи.

Дерматолозите съветват:

Излагането на слънце трябва да е умерено и контролирано.

Използването на слънцезащитни кремове е най-сигурният начин за предпазване от вредните UV лъчи.

Обикновено се започва с максимален слънцезащитен фактор, но за белите кожи даже е по-добре да се използва през целия период на излагане на слънце!

Всички продукти, които са медицинска козметика и се продават в аптеките, са подходящи, тъй като имат строг контрол и човек може да е сигурен за състава им.

Да се избягват часовете между 11 и 16 ч. за излагане на слънце.

Обикновено бенките, които са с диаметър по-голям от 0,5 см, тези, подложени на честа механична травма около колани на панталони, под банели на сутиени, и всички бенки, които за кратко време се променят трябва да се наблюдават по-внимателно при излагане на слънце.

За да се сдобием по-бързо с хубав тен, е добре да подготвим кожата си предварително. Няколко ходения (3-4) на басейн или на солариум са достатъчни. Така няма да сме съвсем бели, когато се съблечем по бански на плажа. С тази основа ще ни е по-лесно да „надграждаме” следващия по-тъмен цвят на кожата си.

Храни за по-бърз тен

Летен загар-как и когаЗа да подсилим производството на меланин, освен външно, може да въздействаме на организма и вътрешно. Пигментът се синтезира чрез две аминокиселини – тирозин и триптофан. Ако увеличим приема на храни, които ги съдържат, ще увеличим и меланина. Затова е добре да хапваме повече черен дроб, месо и риба, както и боб, авокадо, кафяв ориз, фурми, банани, фъстъци, миди, сусам, жълтъци, сирене и извара. Но най-полезни и ефективни за златистия ни тен са морковите, доматите и тиквите. Те съдържат бетакаротин. Все пак не трябва да прекаляваме с тях. Ако кожата ни придобие жълтеникав оттенък, или забележим промяна в цвета на урината си, значи сме прекалили с приема на тези цветни зеленчуци.

Не забравяйте шапките с периферия, фееричните и леки дрехи, както и слънчевите очила с добра защита!