Какво трябва да знаем за грижа за кожата през лятото?

Лятото носи страхотни възможности за нас и нашата кожа. Разбира се, говорим за красивия тен, който всички бързаме да постигнем още от първия горещ и слънчев ден на плажа. Но въпреки че слънцето може да ни дари с витамин D и привлекателен вид, лятото е едно от най-опасните времена за нашата кожа.

Носенето на слънцезащита се подразбира, но ако искате да разберете и останалите методи за грижа за кожата през лятото, продължете да четете.

Как да поддържаме кожата си през лятото?

Хидратирайте добре кожата

Изсушаването на кожата през лятото се забързва поради две причини. На първо място, горещите температури предизвикват повече потене, от което тялото като цяло се дехидратира. Също така, ако ходите не басейн за да се охладите, очаквайте химикалите в хлорираната вода допълнително да изсушат кожата ви.

Кожата през лятото

Поради тези причини, през лятото е изключително важно да ползвате овлажнител. Изберете подходящ за вашия тип кожа и търсете в съставките да присъстват антиоксиданти като витамин A и C. Някои овлажнители ще имат и SPF, което ги прави още по-подходяща грижа за кожата през лятото. Освен с продукти, грижете се тялото ви да бъде хидратирано и като пиете по 2-3 литра вода на ден (особено ако прекарвате дълго време на слънце).

Ексфолирайте често кожата

Ексфолирането е ключова стъпка от грижата за кожата по всяко време на годината. Ексфолиантите премахват мъртвите кожни клетки и по този начин забързват процеса на възобновяване, премахват черни точки и предотвратяват бръчки. Защо е по-важно да се ексфолира кожата през лятото?

Дори когато носим слънцезащита, вредните UV лъчи достигат до нас и могат да причинят щети по кожата ни. Като ексфолираме редовно премахваме наранената и преждевременно остаряла кожа. Следва да се спомене, че ексфолианти, които съдържат салицилова или гликолова киселина могат да премахнат горния слой на кожата, заедно с придобития тен. Ако искате да запазите тена си, избягвайте продукти с тези съставки. 

Ползвайте козметика за слънцезащита

Кога да ползваме козметика за слънцезащита през лятото? Отговорът, вероятно знаете, е по всяко време, когато излизаме на слънце. Лятното слънце е опасно и коварно, дори и през часовете на деня, когато то грее по-слабо. Може и да не изгорим от 30-минутна сутрешна разходка, но щети върху кожата ни все пак ще има. Лъчите UV-B, от които слънцезащитата ни предпазва, могат да нанесат сериозни вреди върху кожата, включително преждевременно стареене, петна, финни линии, бръчки и ракови образувания. Може да е досадно да се мажем с кремове по три пъти на ден, но е отговорното решение да се погрижим поне за по-сензитивните части от кожата си, включително лицето, врата, ушите.

Какво трябва да знаем за грижа за кожата през лятото?

Яжте полезни плодове

Правилното хранене оказва огромно значение върху здравето на нашата кожа. Множество хора се радват на красива и гладка кожа без да ползват козметика, единствено благодарение на здравословна и балансирана диета. Ключова част от тези хранителни навици е консумацията на свежи плодове, богати на вкус, нутриенти, витамини и минерали. През лятото е пълно с различни привлекателни плодове по нашите ширини, от които можем да се възползваме. Дини, пъпеши и цитрусови плодове са свежа и задължителна част от лятото, в която е приятно и полезно да се включваме. Тези плодове също така и хидратират тялото, отново осигурявайки подходяща лятна грижа за нас, докато сладко сладко си похапваме.

Избягвайте захар

Захарта може да има богат набор от вредни действия върху тялото и кожата ни, когато се приема в излишни количества. Никой не очаква съвсем да изключим всяка захар, но повечето хора имаме склонност да си прекаляваме с нея. Какво превръща захарта в проблем за кожата ни през лятото? Освен че може да предизвика поява на пъпки по лицето, високи количества захар също могат да ни и дехидратират допълнително. Това, както споменахме е изключително опасно през лятото и за кожата ни и за здравето ни като цяло. Сладки и газирани студени напитки са още по-неподходящи, защото само ни придават усещане за свежест, без да ни хидратират изобщо. Изберете плодовите захари, когато можете, и пийте повече вода, когато ядете нещо сладко.

Какво трябва да знаем за грижа за кожата през лятото?

Взимайте си често душове

Когато тялото ни се поти, то отделя токсини. Но след като потта ни се задържи по тялото продължително време, дори и да се избърше, съществува опасност токсините да се попият обратно в кожата ни. През лятото това е по-вероятно и по-нездравословно за кожата ни. Също събраните прах, мръсотия и пот през деня е важно да се отмиват за да може кожата ни да изглежда и да бъде здрава. Плюс това, кой не иска да се освежи с душ през горещите дни?

Избягвайте тежък грим

Последната ни препоръка за добра грижа за кожата през лятото се отнася до носенето на тежък грим. През лятото е много важно кожата да може да диша, тъй като топлината и влажността на въздуха по принцип затрудняват този процес. Тежкият грим също прави дишането на кожата по-трудно, а продължителното му носене през лятото може директно да навреди на вида и здравето на лицето.