Как пандемията промени грижата за кожата?

Преди почти две години никой не предполагаше как животът ще се промени, какви изменения ще настъпят в ежедневието ни, как ще преструктурираме  приоритетите си, начина на комуникация и начина, по който се грижим за своето здраве и това на близките си.
Истината е, че Covid-19 преобърна на 180 градуса мислите и навиците ни.

Например колко от нас са допускали, че носене на маска ще е нещо задължително извън болнично заведение или освен, когато не се чувстваме здравословно добре?
Това е само една от промените, с които трябваше да свикнем и дори само тя ни накара коренно да променим начина, по който живеем и се грижим за здравето и кожата си.

Как пандемията промени грижата за кожата?

Специалисти от международния козметичен бранд Skeyndor споделят техните наблюдения за последните две години и как носенето на маска промени грижата за лице.

Истината е, че носенето на маска причини много последици върху нашата кожа. Част от тях са: обриви, раздразнение на кожата, зачервявания, акне и други.”, коментират експерти.

Когато носим маска, грижата за кожата трябва да е много по-интензивна и прецизна. Причините са, че маската задушава кожата ни, съответно тя не диша почти през целия ден, което е вредно. Маската създава и бариера около устата и носа и така се получава влажна среда за растеж на бактерии. Това се получава и при честа употреба на една и съща маска.

Какви са начините да се справим?

За да бъде здрава и чиста кожата ни, трябва да открием и правилната грижа. Експертите на бранда, който консултира и обучава в терапии редица бюти салони в страната ни - Skeyndor, препоръчват да почистваме кожата си в дълбочина - това означава да не е единствено с продукти, премахващи грима, защото това вече не е достатъчно.

Преди да започне процесът на почистване, е много важно ръцете да бъдат абсолютно чисти. След което се стартира с повърхностно почистване. Това означава, че с памучен тампон и почистващ продукт за лице трябва да отстраним грима. Специалистите споделят, че това е задължителна стъпка, дори и да не сме с грим, защото обикновено кожата ни се замърсява през деня и от прах, газове, пипане на лицето с мръсни ръце и др. Стъпка две е почистване в дълбочина - необходим ви е измиващ гел, пяна за лице, съобразен с типа на вашата кожа. Благодарение на него ще премахнете бактериите и замърсяването, попаднали в по-дълбоките слоеве на кожата. Третата стъпка е възстановяване на кожата - тя е много важна за финализиране на ежедневната хигиена и ще се запитате защо? Понякога почистващите продукти, макар и да са необходими, могат да увредят или нарушат баланса на кожната флора на лицето. Важно е след всяко почистване да балансираме кожата, за да я оставим 100% готова за подходящия вечерен продукт под формата на крем и/или серум. Поради тази причина, след дълбоко почистване препоръчваме прилагането на ребалансираща есенция с витамини. Последна стъпка е хидратацията. Добрата хидратация за лице, шия и деколте укрепва кожата и подобрява външния ѝ вид, ще предотврати сухотата и ще забави процеса на поява на малки бръчки.

Една от най-търсените процедури и по време на Covid-19 през зимата остава химичният пилинг. Това е така, защото той ускорява регенерацията на кожата. Важно уточнение обаче при избора на подходящ пилинг е той по възможност да възстановява и микробиома на кожата, защото по принцип всеки химичен пилинг нарушава микробиома след прилагането му и ако процедурата не включва възстановяваща грижа, рискувате по-силни реакции на кожата като зачервяване и раздразнение, особено ако сте прекарали или сте се срещали с болестта.

Специалистите в областта на козметиката съветват да се грижите интензивно и ежедневно за своето лице, особено във времена, когато носенето на предпазна маска е необходимо. Това означава не само да не пропускате почистването, но и да следвате всяка една от гореизброените стъпки, без да ги подценяват, защото именно то ще ви осигури здрава и чиста кожа.