7 причини да започнете да ядете яйца редовно


Да включите повече яйца в хранителния си режим може да ви зареди с енергия напълно здравословно. Ако не сте от тези, които си хапват яйца редовно, ето седем причини защо да започнете да го правите:


1. Горкото набедено яйчице

Широко разпространено е погрешното схващане, че холестеролът, съдържащ се в яйчния жълтък, повишава нивата на холестерола в организма на човек и това излага здравето му на риск. Добрата новина е, че изследвания, проучващи влиянието върху човека на консумацията на яйца, не откриват никаква връзка между нея и инфаркта и инсулта, което развенчава мита за "нездравословните" яйца.


7 причини да започнете да ядете яйца редовно


2. Доставя ви витамини
Всяко средно-голямо яйце съдържа значителни количества от няколко витамина, които са жизненоважни за вашето здраве:
- Витамин B2 (рибофлавин) - помага на организма да разгради храната и да я трансформира в енергия;
- Витамин В12 (кобаламин) - от съществено значение за производството на червени кръвни телца;
- Витамин А (ретинол) - полезен за вашето зрение;
- Витамин Е (токоферол) - подпомага борбата със свободните радикали, които могат да доведат до тъканно и клетъчно увреждане, а от там - и до рак.
Така че уверете се, че у вас и децата и възрастните си хапват яйца редовно!


3. Източник на жизненоважни минерали
Яйцата са пълни с фосфор, желязо и цинк, които са абсолютно необходими на тялото ви. Всеки човек се нуждае от много желязо и когато не го получава става по-изморен, ядосан и избухлив. Цинкът поддържа тялото в добра форма, помагайки му да трансформира постъпилата храна в енергия. Фосфорът е важен за здравината на зъбите и костите. Има и други микроелементи, които са ви нужни и се съдържат в по-малки количества в яйцата - например йод, който е полезен за щитовидната жлеза, както и селен - антиоксидант, който може да допринесе за намаляване на риска от рак.


4. Намаляват риска от рак
Целите яйца са един от най-добрите източници на холин/Витамин B4 (важен водоразтворим хранителен елемент, който се получава от жлъчката и се намира в големи количества в яйчния жълтък, мозъка, черния дроб, бъбреците и сърдечния мускул). Едно голямо яйце може да ви достави около 33% от препоръчителния дневен прием. Скорошно изследване сочи, че жените с висок прием на холин са с 25% по-малко застрашени от рак на гърдата. Имайте предвид, че холинът се съдържа предимно в жълтъка, така че не разчитайте на по-нискокалоричните омлети само от белтък.


7 причини да започнете да ядете яйца редовно5. Яйцата поддържат доброто зрение
Яйчният жълтък е и с високо съдържание на лутеин и зеаксантин - антиоксиданти, за които е установено, че предотвратяват дегенерацията на макулата (патологично заболяване водещо до нарушения в зрението). Така че, за да имате отлично зрение и на 90, хапнете си яйце.


6. Коремните мускули обичат яйца
Този вкусен и полезен продукт съдържа определена последователност от аминокиселини, което прави яйчният протеин лесен за абсорбиране от тялото. Това означава, че твърдо свареното яйце е перфектната храна за възстановяване на мускулите след изтощителна тренировка.


7 причини да започнете да ядете яйца редовно7. Един омлет на ден за тънка талия
Изследователи са открили, че хапването на яйчица на закуска може да ви помогне да ограничите приема на калории с около 400 на ден, което ще доведе до отслабване с малко повече от килограм и половина за един месец. Това най-вероятно се дължи на факта, че яйцата ви поддържат сити за продължителен период от време, което би трябвало да означава, че ще сте по-малко изкушени да хапнете някакъв снакс или сладкиш преди обяда или по време на него да прекалите с храната. Въпреки, че яйцата съдържат холестерол, той е различен от този в човешкото тяло и няма доказателства, че консумацията им би увеличила нивото на холестерола в кръвта.


* Купете си пресни яйчица (още по-добре ги вземете от баба на село), пригответе ги както ги обичате и се насладете на приятна и полезна семейна
вечеря/закуска/обяд.

От нас: Бон апети!