10 причини защо не отслабвате

Веселка Петрова


Искате да отслабнете и наистина смятате, че правите всичко правилно - храните се балансирано и тренирате редовно - но все пак не виждате желания резултат.

Ето 10 причини, поради които може да сте затруднени с избавянето от излишните килограми:


10 причини защо не отслабвате1. Твърде много въглехидрати
За всеки грам въглехидрати, който хапнете, тялото ви се нуждае от около 2.8 грама вода за съхранението му. Намалете въглехидратите (порция с размер колкото юмрука ви от непшенични бавноразграждащи се въглехидратни храни 2-3 пъти на ден е добър избор като количество и качество) и ще видите как теглото ви ще намалее, а енергийните ви нива ще скочат.


10 причини защо не отслабвате

2. Мислите се превръщат в действителност
Става въпрос за начина, по който гледате на себе си и на освобождаването от излишното тегло.
Ако се концентрирате единствено върху това, че сте с наднормено тегло и продължавате да мислите за себе си като за човек с наднормено тегло, тогава правите факта много труден за променяне.
Съсредоточете се върху това какви искате да бъдете - гледайте на себе си като на вече постигнали желания резултат - със стройно, елегантно и съвсем здраво тяло!
Изберете да се държите като слаб/а и ще видите как действията, а от там и резултатите ви ще се променят!



10 причини защо не отслабвате3. Не ядете достатъчно
Много жени просто не ядат достатъчно и затова телата им преминават в режим "гладуване", забавят метаболизма си и трупат като запаси всяка енергия (колкото и малко да е тя), която получат. Това прави отърваването от излишните килограми практически невъзможно, тъй като вашият организъм смята, че вие буквално умирате от глад, а той трябва да ви спаси и не може да допусне да отслабнете и грам! Давайте на тялото си вкусна и здравословна храна в умерени (а не нищожни) количества и то ще функционира отлично и ще ви служи вярно!


4. Тренирате неефективно
Ако просто "преминавате" през тренировката си, колкото да я зачеркнете от списъка си със задачи за деня - това не е достатъчно, за да отслабнете. Повечето хора надценяват количеството калории, които изразходват и подценяват това, което приемат. Да, едночасова тренировка във фитнеса може да ви освободи от 500 калории, но не и ако работите в 50% от времето, а в останалото се заглеждате по релефните младежи/девойки, трениращи край вас.


5. Не приемате достатъчно мазнини
Консумирането на достатъчно мазнини е от съществено значение за доброто функциониране на клетките, както и за засищането на апетита ви. Добрите мазнини, като зехтин, ядки и семена, е добре да се консумират в малки количества в продължение на целия ден, за да може тялото ви да функционира по възможно най-добрия начин.

10 причини защо не отслабвате


6. Неефективно функциониране на мастните клетки
Прекалено многото токсини (от цигари, алкохол, вредни храни, стрес, заседнал начин на живот, замърсена околна среда) и продължителните изтощителни диети гарантират нарушаване на функциите на мастните клетки на организма. Те не освобождават мазнините за енергия, така както е естествено, а ги оставят да "пребивават" върху бедрата и дупето ви. Не гладувайте и приемайте редовно добри мазнини (зехтин, ядки, по-мазна риба), за да възстановите ефективното функциониране на мастните си клетки.


7. Токсини

Токсините не трябва да достигат до най-важните ви органи (мозък, сърце) и затова организмът хитро ги обвива в мазнини, вода и холестерол, който сам си създава, за да ги предпази. Това е добре за оцеляването ви, но не особено добре за показанията на кантара. Следователно, по-малко токсини в тялото - по-малко излишни запаси и телесна маса.

10 причини защо не отслабвате
8. Умора
Когато сте уморени, вашето тяло, което винаги се опитва да ви защити и да ви помогне да живеете възможно най-дълго, започва да пести енергия, забавяйки метаболизма ви и намалявайки количеството мазнини, освобождавани за енергия. На всичко отгоре, вие най-вероятно ще изпитвате неистов глад за висококалорични/високовъглехидратни храни, тъй като тялото ви иска да се запаси с провизии. Редувайки натоварване-почивка-натоварване ще избегнете това състояние на изтощение, в което чувствате, че единствено поглъщането на цял шоколад би ви помогнало да оцелеете.


9. Стрес
Разбира се! За къде без него? Той оказва негативно въздействие върху целия ви организъм и всичките ви системи. Изследвания показват, че когато човек е стресиран, надбъбречната му жлеза се впуска в действие и сериозно затруднява отслабването.

10 причини защо не отслабвате

Стресът може да бъде психологически (загуба на работа, кавга с любим човек или с работодателя/колега) или физиологичен (безсъние, претоварване с упражнения). Когато надбъбречната ви жлеза освободи повече кортизол, отколкото е нужен на тялото, това повишава кръвната захар, кара ви да изпитвате глад за сладко и намалява способността ви да горите мазнини за енергия. Така че дайте на съзнанието и на тялото си почивка и ще видите как мазнините започват да се стопяват.


10 причини защо не отслабвате10. Ядете повече, отколкото има нужда тялото ви
"Средностатистическата" жена може и да се нужда от 2 000 калории на ден, както пише на опаковките на повечето продукти (препоръчителен дневен прием), но вие може да не се нуждаете от толкова!
Всичко е строго индивидуално и вие трябва да установите какво е "темпото" на вашия метаболизъм и да се съобразявате с него, когато определяте от какъв калориен прием се нуждаете, ако искате да поддържате килограмите си и след това да го намалите с около 500 калории на ден, за да отслабнете здравословно, безопасно и красиво (с около килограм на всеки две седмици).

Желаем ви да се преборите с тези "капани" по пътя и да постигнете желаната фигура и състояние на духа!

Успех!