7-те топ храни за здрава и красива коса


7-те топ храни за здрава и красива коса

Косата ви е това, което ядете!

Точно така - всичко, което приемате - храна, напитки, добавки - оказва влияние върху здравето и функционирането на космените фоликули.

Според експертите подходящият хранителен режим и упражненията са двата основни компонента на ежедневието ви, които оказват основно влияние върху визията на "гривата" ви.

Не забравяйте, че косата изисква също толкова глезене и грижа, колкото и кожата.

Всички искаме да имаме здрава и добре изглеждаща коса, затова е време да хвърлим поглед към храните, които е препоръчително да присъстват в чините ни, за да постигнем целта си.


Пълнозърнести храни
Избирайте пълнозернести макарони, спагети, брашно, хляб, ориз и зърнени храни. Богатият на пълнозърнести храни режим ви предоставя голямо количество фибри, цинк, витамин B1, B2 и B6, които са полезни за скалпа ви. Пълнозърнестите храни обаче не само директно ще ви помогнат да се наслаждавате на красива, естествено изглеждаща, здрава коса, а са добри и за протичането на храносмилателните процеси в организма, което автоматично означава здраво тяло, кожа и коса.


Яйца и месо
Яйцата и пилешкото месо е добре да присъстват във вашето меню - така съветват диетолозите и дерматолозите. Това е така, защото и двата продукта съдържат голямо количество протеини, а косата се състои точно от протеини. Ако косата ви пада много, изглежда безжизнена, накъсва се - най-вероятно не приемате достатъчно белтъчини. Бързо поправете това, за да заблестите с освежена и красива прическа.


Зелени зеленчуци
Всички знаем за ползите за здравето от приема на зелени зеленчуци - косата също ще ви бъде много благодарна, ако включите голямо количество от тях в менюто си. Броколи, спанак, зеле, марули, подправката сминдух - те спомагат за производството на себум и са богати на витамини A и C и на калций.

7-те топ храни за здрава и красива коса


Бобови растения
Бобът, соята, лещата, грахът стимулират производството на кератин. Високото съдържание на биотин и минерали като желязо и цинк в бобовите храни прави косата гъвкава и силна.


Риба
Рибата е богат източник на Омега-3 мастни киселини и витамини D и E. От векове се смята, че тя е най-добрата храна за растежа и възстановяването на косата. Също така подпомага поддържането на "добрата форма" на скалпа, а здравето на кожата на главата е пряко свързано със здравето на косата. Така че смело и редовно хапвайте риба!

7-те топ храни за здрава и красива коса


Ядки и сушени плодове
Кашуто, орехите и бадемите се смятат за ефективен източник за предотвратяване на косопад и насърчаване на растежа на косата. Сушените плодове пък са богати на селен и цинк и могат да ви спасят от сухи и безжизнени краища. Суровите ядки притежават всичко необходимо, за да бъдат вашето напълно естествено, природно оръжие срещу тънката и не добре изглеждаща коса.


Авокадо
Авокадото е магически плод за вашата коса. А комбинацията от авокадо и яйца има дори още по-силен синергичен ефект. Включвайки ги в хранителния си режим, ще осигурите на косата си здравина и блясък за дълго време.