Плодче си хапнете и здравето си опазете
Присъствието на дори само едно или две парчета плод в хранителния режим намалява риска от мозъчен удар с до 40%, показва ново изследване на Университета в Оксфорд, съобщава британският вестник "Дейли Телеграф".
7-годишното изследване, в което участват почти половин милион души, показва, че хората, които включват плодове в храненето си имат по-ниски нива на сърдечни заболявания и двата основни вида инсулт.
Консумацията на плодове е разделена в 5 категории: никога, веднъж месечно, между 1 и 3 дни седмично, 4-6 дни седмично и ежедневно.
Колкото по-често хората приемат плодове, толкова повече намалява рискът от инсулт.
В сравнение с хората, които никога не се хранят с плодове, тези, които ежедневно приемат са изложени на 15% по-малък риск от сърдечно-съдови болести. Случаите на исхемичен инсулт са с 25% по-малко сред хората, приемали плодове ежедневно, а случаите на хеморагичен инсулт намаляват с 40 на сто. Хората, които ежедневно консумират плодове, имат и значително по-ниско кръвно налягане.
Източник: БГНЕС
Кивито оглавява списъка на полезните тропически плодове
"Да" на плодовете и "Не" на плодовия сок за предпазване от диабет
Ароматът на плодовете ни подтиква да избираме по-здравословна храна
Не изключвайте плодовете от диетата си
На стайна температура или в хладилник да съхраняваме плодовете?
Добавете вашия коментар към статията
Моля пишете на кирилица и с малки букви