На стайна температура или в хладилник да съхраняваме плодовете?


Току-що сте се върнали с покупките вкъщи и носите сочно изглеждащи сливи - те все още не са съвсем узрели и вие решавате да ги приберете в хладилника, като смятате, че там ще узреят до съвършенство за няколко дни.

Лошо решение.

Както ще видите от списъка по-долу, сливите попадат в списъка на плодовете, които е добре да бъдат оставени да доузреят на стайна температура, за да достигнат оптимално състояние. Само ако са напълно узрели, може да помислите за поставяне в хладилника.

Ако спазвате съветите за съхранение ще се наслаждавате максимално на вкуса и аромата на плодовете.


Узряване или омекване на стайна температура преди поставяне в хладилник
Изброените плодове продължават да зреят след като са били откъснати - преждевременното охлаждане ще повлияе негативно на вкуса и текстурата им.

На стайна температура или в хладилник да съхраняваме плодовете?- кайсии, праскови, нектарини
- авокадо
- банани
- пъпеши
- гуава
- киви
- манго
- папая
- круши, дюли
- ананас
- сливи



Замразете веднага след покупката

Веднъж откъснати, посочените плодове не зреят повече. Оставянето им на стайна температура само ще ускори тяхното размекване и разваляне.

На стайна температура или в хладилник да съхраняваме плодовете?- къпини
- боровинки (всички видове)
- череши
- касис
- плодчета бъз
- смокини
- грозде
- личи
- малини
- ягоди



Съхранявайте на стайна температура ИЛИ в хладилник

Тези плодове не зреят повече след като бъдат откъснати и биха издържали по-дълго, ако ги съхранявате в хладилник, но няма проблем и да ги оставите на стайна температура, ако така предпочитате.

На стайна температура или в хладилник да съхраняваме плодовете?

- ябълки
- грейпфрути
- лимони и лайм
- портокали
- нарове
- мандарини
- диня

 



Съхранявайте ги добре и си хапвайте с наслада!


Вижте още:
На стайна температура или в хладилник да съхраняваме зеленчуците?