На стайна температура или в хладилник да съхраняваме зеленчуците?


След като разбрахме кои плодове е добре да съхраняваме в хладилник и кои на стайна температура, днес е време да си отговорим на този въпрос и за зеленчуците.

Освен добрият подбор при покупка (или в оптималния вариант - отглеждането на собствено производство), другият ключ да се наслаждавате на зеленчуци с прекрасен вкус е правилното им съхраняване в домашни условия.


Да видим кой продукт къде се "чувства" най-добре:


Съхранявайте извън хладилник
Тези зеленчуци е добре да съхранявате на хладно и сухо място в кухнята или в килер, защото ниската температура в хладилника може да развали вкуса и текстурата им.
- чесън: съхранявайте на сухо и добре проветриво място;
- лук: да не се съхранява в близост до картофи - така и двата зеленчука се развалят по-бързо;
- картофи: на сухо и хладно място, далеч от лука;
- тиква: на хладно и сухо.
* Забележка: лукът се съхранява най-добре при температура между 7 и 13 градуса. Ако нямате помещение, където температурата да се доближава до тази - приберете в хладилник.


На стайна температура или в хладилник да съхраняваме зеленчуците?


Първо на стайна температура - после в хладилник
Тези зеленчуци продължават да зреят след като бъдат откъснати, затова ги оставете в стаята до пълното им узряване и след това приберете в хладилник. Преждевременното охлаждане ще понижи вкусовите им качества.
- авокадо: за да узрее по-бързо го поставете в хартиен плик;
- домати: пазете далеч от пряка слънчева светлина.
* Забележка: Всъщност и авокадото и доматите са плодове, но понеже в кулинарията се използват като зеленчуци, затова са включени тук.


Приберете в хладилник веднага
Ниската температура в хладилника спомага тези зеленчуци да запазят вкусовите си качества за по-дълъг период от време.
- артишок: поръсете с малко вода и съхранявайте в плик;
- аспержи: увийте крайчетата на стъблата във влажна хартиена кърпичка и поставете в найлонова торбичка;
- червено цвекло: отрежете зелените върхове;
- пипер: поставете в торбичка;
- броколи: съхранявайте ги в отворена найлонова торбичка;
- брюкселско зеле: в найлонова торбичка;
- зеле: съхранявайте в надупчен плик, за да може да диша;
- моркови: отстранете зелените върхове;
- карфиол: в отворен плик;

На стайна температура или в хладилник да съхраняваме зеленчуците?

- целина: в найлонова чантичка;
- царевица: не махайте обвивката;
- краставици: в найлонова торбичка;
- патладжан: в найлонова торбичка;
- зелен боб: в плътно затворен съд или плик;
- зелен лук: в найлонов плик;
- праз: в хлабаво вързана найлонова торбичка;
- маруля: неплътно завързана найлонова торбичка;
- гъби: съхранявайте в хартиен плик - найлоновата торбичка ги разваля по-бързо;
- грах: в надупчена найлонова торбичка;

На стайна температура или в хладилник да съхраняваме зеленчуците?

- репички: премахнете зелените връхчета;
- ряпа: в найлонов плик;
- спанак: съхранявайте в перфорирана найлонова торбичка;
- тиквички: в найлонов плик.


Вдъхновение за бързи, лесни и вкусни рецепти можете да почерпите от сайта az-gotvia.bg