Доматен сос за здраво сърце и дълголетие


Тайната на дълголетието и здравото сърце се крие в обикновения доматен сос, установиха испански учени.

Ястието софрито, приготвяно от домати като основна съставка, както и лук, зехтин, царевично брашно и по желание чесън, е много популярно в средиземноморските страни и според учените предпазва от сърдечен удар и инсулт.

Испанските изследователи установили, че сосът на основата на домати съдържа 40 антиоксиданти, наречени полифеноли, които предпазват сърцето от т. нар. оксидативен стрес.


Доматен сос за здраво сърце и дълголетие


Полифенолитe
са естествени антиоксиданти, съдържащи се в зеленчуците. Но за да са от полза за здравето, съставките трябва да бъдат комбинирани в соса, а не да се приемат отделно.

Учените от университета в Барселона изследвали няколко соса от супермаркетите, приготвени със съставки, които били произведени в обикновени ферми.

"Софритото, съдържащо зехтин екстра върджин, има по-добри антиоксидантни свойства, тъй като е по-богато на полифеноли. Разликите между изследваните сосове софрито вероятно се дължат на различните им съставки - домати, чесън, лук, зехтин, и различните пропорции от тези съставки за приготвянето му", заяви изследователката Роса Ламуела.

Учените използвали техниката масова спектрометрия с висока резолюция, чрез която открили и други полезни за здравето съставки, включително каротеноиди и други видове антиоксиданти в софритото.

Източник: БГНЕС