9 храни, които не се развалят никога


Случвало ли ви се е да сте в средата на приготвянето на някое вкусно ястие и да установите, че някоя от съставките липсва, защото сте я изхвърлили (поради изтекъл срок на годност или защото се е развалила) при последното си щателно прочистване на кухненските шкафове?

Е, това е нещо, което няма да ви се случва повече - поне що се отнася до деветте съставки, за които ще стане дума по-долу, защото ако се съхраняват правилно, те ще са годни години (а някои десетилетия!) наред - дори след като са били веднъж отворени. Освен това ще изгубят съвсем малко (или никак) от първоначалното си качество.


Мед
Чистият пчелен мед е толкова траен, колкото и вкусен! Не променя качествата си за... неопределено дълго! Медът променя цвета и текстурата си с времето, но това не го прави опасен.
Съхранение: На хладно място в плътно затворен стъклен буркан. За втечняване на захаросания мед, поставете отворения буркан в съд с топла вода, като разбърквате меда периодично.


9 храни, които не се развалят никога


Ориз
Бял, див, италиански ориз арборио, жасминов ориз, уханен ориз басмати - всички имат неограничен срок на годност. Изключението: кафяв ориз. Поради високото си съдържание на мазнини, той няма да изтрае твърде дълго.
Съхранение: На хладно и сухо място. Веднъж отворен, съхранявайте ориза в херметически затворен съд или поставете оригиналната опаковка в найлонов плик с цип. За допълнителна защита, може да съхранявате ориза в хладилник или фризер.


9 храни, които не се развалят никога


Захар
Бяла, кафява или пудра захар - сладкото изкушение никога не се разваля, тъй като не е среда за развитие на бактерии. Предизвикателството всъщност е да я запазите от овлажняване и "вкаменяване".
Съхранение: На хладно и сухо място. Най-добре е да съхранявате захарта в херметически затворен стъклен съд или да поставите оригиналната опаковка в найлонов плик и да го запечатате плътно.


9 храни, които не се развалят никога


Твърд алкохол
Дестилираният алкохол - водка, ром, уиски, джин, текила и други подобни - не се развалят след първоначалното отваряне на бутилката. Вкусът и ароматът им може да отслабват леко, но ще отнеме векове преди да стане осезаемо.
Съхранение: На сухо, хладно място, далеч от пряка слънчева светлина в добре затворена бутилка.


9 храни, които не се развалят никога


Кленов сироп
Чистият кленов сироп не само прави порцията палачинки специална, добавя осезаема подобрение на вкуса на цял куп ястия. А като бонус, ако се съхранява в хладилник, трае вечно.
Съхранение: В хладилник в добре затворено стъклено шише.


Чист ванилов екстракт
Да, по-скъп е от изкуствените си заместители, но чистият ванилов екстракт трае вечно, затова никога няма да се наложи да изхвърлите и капка.
Съхранение: В сух и хладен шкаф в плътно затворено шишенце.


9 храни, които не се развалят никога9 храни, които не се развалят никога


Дестилиран бял оцет
Верен помощник в кухнята - от маринати до салатни дресинги - дестилираният бял оцет остава без почти никаква промяна в течение на времето.
Съхранение: На хладно и тъмно в плътно затворена стъклена бутилка.


Царевично нишесте
Подходящо за сгъстяване на сосове и приготвяне на пудинг, царевичното нишесте също трае вечно, ако се съхранява на сухо и защитено от замърсители място.
Съхранение: В плътно затворен съд.


9 храни, които не се развалят никога
9 храни, които не се развалят никога


Сол
От обикновената готварска сол до морската и солта кашер, солта е овкусител, който никога не се разваля и не губи вкуса си.
Съхранение: На сухо и хладно.


9 храни, които не се развалят никога



Запасете се и приятно готвене!