Кунка Бакалова: "Носи се предание, че който дарява ориз,
дарява живот"


Кунка БакаловаКунка Бакалова e от град Карлово. Тя има едно нестандартно и красиво хоби - създава картини като използва ориз и други подправки. Ето какво ни разказа тя:

- Как ви хрумна идеята да правите картини от ориз? Как намирате толкова много различни видове ориз?

Занимавам се с продажба на хранителни стоки на едро и дребно от 18 години. Купувах и пакетирах ориз в различни пакетажни цехове. Офисът ми се изпълни с мостри на ориз. Много сортове закупих от Италия и Гърция, а други ми бяха подарени от производители на ориз при посещението ми в различни оризарни. Правих си различни експерименти, посях ориз в стъклен съд, покълна и порастна доста голям. Нареждах ориз с различен цвят и сорт в стъкленици и образувах фигури от него.
Един ден в офиса ми влезе представител на една фирма, много харесаха паната ми и ме помоли да му дам едно от тях. Имаше желание да го подари на собствениците на фирмата, в която работи, за да го сложат в офиса, в който се събират всички. Кунка БакаловаПодарих му го, но реших, че ако той подари нещо индивидуално, свързано с емблемата на фирмата и лого ще им достави по-голямо удоволствие и направих нещо индивидуално за тях. Така се породи идеята ми да рисувам с ориз. Правих много картини с различна тематика и ги подарявах на хората, които уважавам и ценя.

Къде излагате творбите си ?

Приятелите и близките ми настояват да направя изложба. Те казват, че това е направено да радва и другите. Предстои ми изложба в ГРАДСКА ГАЛЕРИЯ КАРЛОВО през следващия месец.

Колко време отнема сътворяването на една картина ?

Картината с кончетата - "ЛЮБОВТА НА ОРИЗАРИТЕ" правих 4 месеца. Тя е направена от близо 30 вида ориз, неоцветен, естествен. Трябваше да използвам близо 20 вида бял ориз, за да получа светлосенки и нюанси. Черният ориз се нарича "императорски". Кунка БакаловаИзпратен ми бе от Италия от собственика на сорт "крезо". "Крезо" е ориз, отглеждан и най-често продаван в България.Носи се предание, че който дарява ориз, дарява живот. Няма нищо по-хубаво от това да можеш и да доставиш удоволствие на любимите си хора.

Предложите идея на нашите читатели как сами да си направят в домашни условия предмети и украси с ориз

Наближават празници, ето как можете да допринесете за коледно настроение във вашия дом. Залепете на бял лист зелено клонче от елха, капнете няколко капки лепило върху него и наръсете с ориз, по възможност ситно начупен. Може да поставите листа в рамка и така за дълго снегът остава във вашия дом. Поставете във ваза няколко оризови стръкчета, това ще внесе положителна енергия в дома ви.

Интервюто взе Силвия Кабаиванова

Кунка Бакалова

Кунка Бакалова

Кунка Бакалова

Кунка Бакалова

Кунка Бакалова

Кунка Бакалова

Кунка Бакалова

Кунка Бакалова

Кунка Бакалова