Смесването на алкохол с енергийни напитки може да е отровно

Смесването на алкохол с енергийни напитки може да е отровноЙегербомб (смес от специален вид ликьор и енергийна напитка) е любима напитка на партиманиаците. Едно ново изследване, обаче, посочва, че именно тази смес може да повиши риска от алкохолно натравяне.

Американски учени са открили, че смесването на алкохол и енергийни напитки е по-опасно отколкото когато се приемат по отделно. Младежите, които ги смесват, са склонни да пият повече от онези, които пият алкохола отделно от енергийните напитки.

"Студентите са склонни да пият повече и да се натровят повече, когато пият алкохол с енергийни напитки, отколкото когато приемат само алкохол", казва д-р Меган Патрик от Университета в Мичиган.

Смесването на алкохол и енергийни напитки повишава риска от алкохолно натравяне, защото кара хората да пият повече. Друг ефект е "пияното будуване" след парти, което означава, че те са по-склонни да станат антисоциални.

Учените са изследвали 652 студенти в продължение на четири периода от по две седмици. На студентите са задавани въпроси за консумацията на енергийни напитки и алкохол. "Пациентите" е трябвало да записват и всякакви проблеми, възникнали като резултат - от махмурлук до разправии с полицията.

"Резултатите показват, че употребата на енергийни напитки и алкохол заедно може да доведе до по-тежко напиване и по-сериозни проблеми. Енергийните напитки стават все по-популярни. Трябва да се помисли за превенция от негативните последствия след употребата на енергийни напитки и комбинацията между енергийни напитки и алкохол", казва д-р Патрик.

Учени от Университета в Бон, Германия, са открили, че енергийните напитки могат да повишат риска от проблеми с пулса на сърцето. Възрастните в добро здраве, които приемат енергийни напитки имат значително по-високи нива на свиване на сърцето един час след приема. Това означава, че камерата на сърцето, която изпомпва кръвта към останалата част от тялото, се свива по-трудно, отколкото преди един час.

БГНЕС