Трите основни стъпки към здравето


Както е казал самият Далай Лама: "Човек жертва здравето си, за да изкара пари, после харчи парите си, за да си върне здравето. Толкова се тревожи за бъдещето, че забравя да се наслади на настоящето, като в крайна сметка, не живее нито в настоящето, нито в бъдещето. Живее сякаш никога няма да умре и накрая умира сякаш никога не е живял".

Така е по света. Така е и у нас.

Трите основни стъпки към здравето"Българинът си дава половината живот, за да спечели пари, а другата половина, за да си купи здраве. За съжаление това е тъжната картина", заяви доктор Сотир Марчев в "Студио БГНЕС" с водещ Дияна Тушева.

Един час сън повече на съвременното общество е достатъчен, за да намали смъртността от сърдечно-съдови болести, смята той.

"Ние сме част от едно недоспало общество. Това важи за цялата съвременна цивилизация. Един час удължава живота", категоричен е доктор Марчев.

Той припомни, че преди индустриалната революция се вижда, че хората са спали два пъти по четири часа. Съвременната индустриална революция ги е залепила, но голяма част от хората продължават да се будят посред нощ. Те си мислят, че са нещо болни, но това не е така, обясни доктор Марчев.

Според него, ако искаме да живеем здравословно трябва да спазваме няколко простички правила:


Трите основни стъпки към здравето


Първото правило е движението. "Животът е движение. Много хора живеят с погрешната представа, че лежането и почивката лекуват сърдечните болести. Това не е така. Движението съдейства за образуването на нови съдове в сърцето и лекува исхемичната болест", отбеляза доктор Марчев. Той препоръчва умереното движение, например каране на колело. "Успелите хора в живота разбират, че за да успеят трябва да спортуват. Движението е съществено нещо за живота. Без него няма живот", добави кардиологът.


Трите основни стъпки към здравето


Втора е водата. "Пийте повече вода, от това има полза. Животът е възникнал във водата. Ако пием повече вода, урината ни става по-рядка и освобождаваме камъните в бъбреците. Същото важи и за жлъчката. Водата има благотворно действие и върху стомашно-чревния тракт и ни предпазва от образуването на язви. Тя е полезна и за мозъка, защото го предпазва от дехидратация и съответно ни пази от главоболие", обясни доктор Марчев.


Трите основни стъпки към здравето


Третото правило е да не добавяте излишно количество сол. "Ако употребяваме много сол, водата ще остане в тялото ни. В нашето съвременно общество една трета от хората са хипертоници. Разумният човек трябва да знае колко му е кръвното - 140 на 90. Всеки трябва да си знае колко е кръвното му и ако е високо да си го лекува", заяви доктор Марчев.

Той препоръча на всички хора, които са надхвърлили христовата възраст, поне веднъж годишно да си правят кръвна картина.

* Добавете повече усмивки, хубава музика, ведро настроение и формулата за Здраве е изпълнена :)



Източник: БГНЕС