10 съвета за по-добра грижа за здравето и фигурата на децата

Веселка Петрова


Всеки родител се стреми да дава най-доброто на детето си и без съмнение прави каквото е по силите му! Разбира се, всеки допуска и грешки - понякога от незнание, понякога от нетърпение, а друг път - по примера на родителите си.


10 съвета за по-добра грижа за здравето и фигурата на децатаВинаги обаче грижата за здравето на децата - не само физическото, но и емоционалното - трябва да продължава да бъде приоритет и всеки човек да се стреми към развиване и усъвършенстване на родителските си умения, на които никой не ни учи.

Тук ви предлагаме 10 насоки, които могат да са ви от полза за опазване и поддържане на детското здраве:


1. Не разчитайте изцяло на организираното спортуване
Само защото детето посещава часове по физическо възпитание и спорт или други спортни мероприятия, това не означава, че то се движи достатъчно. Голяма част от децата остават неактивни и по време на тези занимания. Проучвания сочат, че по-малко от 25% от тях реално получават минималните 60 минути ежедневни физически упражнения.

10 съвета за по-добра грижа за здравето и фигурата на децатаСледователно Правило номер 1 е: Движение, движение и още движение! Не разчитайте само на преподавателите и треньорите, а влагайте и лични усилия да научите детето от малко да е действено, активно, движещо се! Това ще подобри не само моментното му физическо състояние, а и емоционалното му стабилност и увереност в дългосрочен аспект, тъй като ще се чувства и ще изглежда прекрасно.


2. Нека игрите са забавни
Не наблягайте прекалено на правилата. Специалистите обясняват, че да се направи една игра или дейност прекалено строго регламентирана е най-добрият начин да се попари желанието на детето да участва в нея. Ролята на родителя е да улеснява играенето, а не да налага ограничения. Така че, ако детето се откъсне от заниманието, което сте предвидили и се затича след някоя пеперуда - просто го последвайте! Докато малките деца тичат, скачат и се забавляват, те сами подобряват своето здраве и атлетични способности.


3. Изключете телевизора
10 съвета за по-добра грижа за здравето и фигурата на децатаЛичният пример е най-важен! Ако искате детето да стане от дивана и да се раздвижи - вие трябва да направите същото!
Ето малко цифри: британско изследване, проведено през 2010 година, установило, че е около 3.5 пъти по-вероятно 6-годишните момиченца да гледат повече от 4 часа ТВ на ден, ако родителите също го правят между 2 и 4 часа дневно. Що се отнася до момченцата, учените установили, че те са около 10 пъти по-склонни да гледат телевизия в продължение на 4 часа на ден, ако и родителите им го правят.
Звучи доста плашещо но за щастие решението е просто - изключете телевизора!
Може би някои от вас ще кажат, че има и образователни предавания и детето не трябва да бъде лишавано от тях. Съгласни сме. Но обикновено само от 1 от всеки 8 предавания, които гледа детето, то може реално да научи нещо полезно и добро - така че просто наблегнете на стойностното и отстранете излишното.


4. Ако времето е лошо - играйте вкъщи
Има интересни и изискващи движение видеоигри, които могат да осигурят нужната активност в дъждовните дни. Скорошно проучване, публикувано в списание "Pediatrics”, сочи че децата на възраст 10-13 години, които играят "Dance Dance Revolution" се натоварват толкова, колкото и при разходка с умерено интензивно темпо. А ако не разполагате или не искате да разполагате с подобни игри - винаги можете просто да пуснете приятна музика и да потанцувате заедно с децата.


5. Никога не възнаграждавайте детето с храна
Сигурно сте чували как някои родители казват на децата си "Хайде, ако направиш това ще ти купя торта!". Доста неудачен избор на стимул. Но за съжаление често прилаган. Затова не е чудно, че затлъстяването при децата е все по-често срещано и то от все по-ранна възраст. Уж искаме да научим децата да се хранят здравословно, а после ние самите ги възнаграждаваме с нездравословна храна.

10 съвета за по-добра грижа за здравето и фигурата на децатаРазбира се, няма нищо лошо детото понякога да хапва сладкиши, но ежедневното му възнаграждаване със сладолед или шоколад за това, че е свършило нещо - например написало е домашната си работа (което е най-нормално и рутинно събитие) - оставя съвсем грешни послания (че винаги ще получава награда за нещата, които върши и които са му задължение; че всеки ден трябва да се ядат сладкиши; че сладкишите са нещо изключително ценно, щом ги получава като поощрение за свършената работа и т.н)!Всъщност трябва да се подхожда изключително внимателно към възнаграждаването на децата с храна, дори и тя да е здравословна, защото това може да ги научи, че е добре да ядат, дори когато въобще не са гладни. Вместо това им дайте друг вид награда - например допълнително време за игра навън.


6. Не разказвайте, а показвайте
Изразът "Дръж очите си върху топката" няма да говори нищо на малко дете, което за пръв път вижда детска ракетка и топка за тенис, например. Затова вместо да го наставлявате отстрани, просто му покажете как да застане, как да държи ракетата, как да удря, кога да замахне и т.н. И бъдете готови да повторите колкото пъти е нужно. Не се карайте на детето, ако не схване от първия път - това само ще го засрами и ще го направи още по-плахо и несръчно. Търпение, усмивка и утвърждаващи думи!


7. Знайте кога да хвалите
Децата не са глупави. Ако в нещо не са се справили добре - не ги хвалете просто, за да са похвалени - утешете ги, окуражете ги пак да опитат и им дайте съвет какво да направя, за да се получи по-добре. Похвалите трябва да бъдат конкретни, например "Браво, успя да дриблираш 10 пъти подред! Виждам, че доста си се упражнявал/а и старанието ти дава резултат!".


8. Организирайте "среща за игри" с приятелите на детето
Спомняте ли си летата от своето детство, в които тичахте из квартала от сутрин до здрач със съседските деца? Беше много забавно, нали?

10 съвета за по-добра грижа за здравето и фигурата на децатаЕ, освен че е забавно, това е и един от начините детето да поддържа формата си - британско изследване е установило, че децата, които имат редовни срещи за игри с другарчета, е 2-3 пъти по-вероятно да бъдат физически активни и когато са сами, в сравнение с децата, които си нямат другарче за игри, което живее наблизо.

Ако случайно и вашето дете си няма - опитвайте да му предоставяте възможност за такива "срещи за игри" на някоя близка площадка или в съседния квартал колкото може по-често.


9. Не сравнявайте детето си с другите деца
Всеки човек трябва да сравнява себе си само със себе си в миналото и да се старае да става по-добър. Така е и с децата - отчитайте техните сегашни постижения спрямо техни предишни представяния, а не спрямо сегашните резултати на други деца. Не забравяйте, че всяко дете е уникално и развитието му е индивидуално.
Децата развиват уменията си да тичат, хвърлят и хващат по различно време - и това е съвършено нормално! Проблемът идва, когато родителите очакват и изискват от тях да могат да правят определени неща на база възрастта им. В резултат дете, чието развитие е малко по-бавно от средностатистическото може никога да не успее да настигне връстниците си, тъй като обикновено родителите и учителите решават, че е нужно детето да бъде притиснато, вместо да се започне от по-лесна задача, която то може да изпълни и постепенно да се усложнява до усвояване на желаното умение.


10. Подкрепяйте и окуражавайте
Насърчаването на децата да участват в енергични спортове като баскетбол или футбол, може да направи децата ви по-активни като цяло, сочи проучване на вестник "Health Psychology". Изследователите установили, че децата, които получават подкрепата на родителите си е много по-вероятно да се запишат за екипен спорт, отколкото тези, които не са били подкрепени в желанието си. Доста логично, всъщност, така че нека просто го прилагаме!


* Нека се отнасяме към децата с обич, грижа, уважение, търпение, отзивчивост, нежност и изобретателност, за да бъдат те (а и ние покрай тях) здрави, енергични и щастливи!