Всичко (засега) за вредата от газираните напитки


Днес човечеството консумира повече газирани напитки от всякога - средно 113 литра на човек годишно. Но какво причиняват те на здравето ни? Вестник "Дейли мейл" обобщава резултатите от изследвания, проведени в различни държави:


1. Ускоряват стареенето
Хора, които изпиват 2 кутии безалкохолно на ден остаряват по-бързо от тези, които никога не пият, сочи американско проучване. Миналата година учени от университета в Калифорния установиха, че тези хора имат изменения в ДНК, което състарява клетките им с 4.6 години.


Всичко (засега) за вредата от газираните напитки2. Провокират желанието за захар
Изпиването на само две кутийки захарни газирани напитки дневно кара хората да искат захар още повече, твърди д-р Ханс-Петер Кубис, физиолог към Университета в Бангор (Уелс), който провел проучване за ефекта на газираните напитки върху тялото.


3. Свързани са с рака
При жени, които пият повече от 3 захарни напитки седмично, рискът да развият рак на гърдата може да се увеличи. Миналата година учени от университета "Лавал" в Канада установили, че колкото повече захарни и газирани напитки консумират жените, толкова по-голяма е плътността на гърдите им - а това е рисков фактор за рак на гърдата.


4. Могат да увредят костите
Пиенето на големи количества кола може да се отрази на костите, твърдят американски учени. Това е така, защото тя често съдържа голямо количество фосфорна киселина (E338), добавяна към напитката, за да и придаде силен вкус и гъделичкане при поглъщане. Проучване на университета "Тъфтс" в Бостън установило, че жените, които всеки ден пият безалкохолни напитки имат по-ниска костна плътност от жените, които ги пият само веднъж седмично. Тялото естествено се стреми да поддържа балансирани нива на калция и фосфора, така че, когато има излишен фосфор, калцият се освобождава от костите, за да коригира баланса. Учените не открили този ефект при жени, които пият други газирани напитки. Възможно е кофеинът в колата да има влияние, понеже той е асоцииран с риска от ниска костна плътност.


5. Причиняват подуване
Когато изпием газирана напитка, газът пълни стомаха с въздух, който предизвиква оригвания. А ако страдате от подуване, допълнителният газ ще влоши положението. Газираните напитки също така могат да утежнят синдрома на раздразнените черва.

Всичко (засега) за вредата от газираните напитки
6. Атакуват зъбите
Захарта взаимодейства с бактериите в плаката и произвежда вредни киселини, които могат да причинят разваляне на зъбите, което прави захаросаните плодови сокове заплаха за здравето на устата.
Но газираните напитки могат да причинят още по-големи вреди. Проучване на Университета в Бирмингам установи, че обикновената кола е 10 пъти по-корозивна от плодовите сокове през първите три минути от пиенето, въпреки че и двете напитки съдържат почти еднакво количество захар.
Смята се, че вината е на лимонената киселина.
Газираната вода също може да увреди зъбите, защото съдържа въглеродна киселина. И все пак, трябва да пиете газирана вода всеки ден в продължение на години, за да страдате от този ефект - една или две чаши седмично няма да ви навредят.


7. Увреждат черния дроб
Газираните напитки с високи количества плодов сок са свързани със затлъстяването на черния дроб. Проучване в Израел установило, че хора, които изпиват 2 кутийки газирани плодови напитки дневно са 5 пъти по-склонни да развият това състояние, което предшества цирозата или рака на черния дроб. Тези напитки съдържат големи количества плодова захар, която наготово се абсорбира от черния дроб и се превръща в мазнина. Въпреки че сведенията са непълни, проучването твърди, че диетичните напитки имат подобен ефект, подвеждайки тялото да "мисли", че е получило захар.


8. Могат да увредят детския стомах
Разгазираната кола или лимонада са популярно лекарство при разстроен стомах, но може да са вредни за деца със стомашен вирус.
Лигавицата на стомаха и червата често е временно увредена от стомашните вируси. Съответно напитките с високо съдържание на захар могат да влошат нещата, вероятно защото бактериите се хранят със захарта, твърди д-р Стивън Мърфи, който е ръководил комитета, написал официалното ръководство за лечение на детските стомашни вируси на Националното здравно дружество във Великобритания.
То предупреждава родителите да не дават на децата такива напитки. Диетичните напитки могат да са проблем, защото подсладителите трудно се усвояват от стомаха. Каквото и да мислят хората, безалкохолните напитки, независимо дари са газирани или не, няма да се отърват от бактериите, които вредят на стомаха.


Всичко (засега) за вредата от газираните напитки


9. Могат да причинят ранно настъпване на пубертета
Пиенето на повече от една захарна напитка дневно може да доведе до по-ранно настъпване на цикъла при момичетата.
При проучване сред 6 000 млади момичета, учени от Харвард установили, че тези, които пият повече от 1 и половина подсладени със захар напитки дневно имат първия си цикъл 2.7 месеца по-рано то тези, които пият 2 седмично.
Напитките с добавена захар вдигат нивото на инсулина - хормонът, който изчиства глюкозата от кръвта, което на свой ред може да повиши концентрацията на женските полови хормони. Учените смятат, че това излага момичетата на по-висок риск от рак на гърдата.


Източник: БГНЕС