Полезно за зъбите - черен и зелен чай


Изследователите се произнесоха - пиенето на поне три чаши чай на ден поддържа зъбите в добро състояние, намалявайки риска от кариес.

Обобщаване и анализ на проведени вече изследвания показа, че черният чай помага в борбата с два вида бактерии - Streptococcus mutans и Lactobacillus, свързвани с образуването на кариеси и заболявания на венците.

Зеленият чай има подобен ефект и също помага за предотвратяване на лошия дъх, като неутрализира съставките, допринасящи за него.


Полезно за зъбите - черен и зелен чай


Според специалистите оптималното количество е три до четири чаши чай дневно.

Ръководителката на екипа, доктор Кери Ръкстън, казва, че има основания да се смята, че пиеното на чай предпазва от загуба на зъби. Нейният екип е установил, че напитката се бори с кариесите дори сред прибавянето на малко захар.

Доктор Ръкстън обяснява, че когато бактериите в устата взаимодействат с въглехидрати, се произвежда киселина, която разгражда зъбния емайл, причинявайки увреждане, което налага поставянето на пломба или води до загуба на зъб.

Черният и зеленият чай намаляват възпалението и предотвратяват увеличаването на бактериите. Чаят съдържа антиоксиданти, наречени флавоноиди и катехини, които предпазват от микроби.

Изследването установило още, че зеленият чай може да помогне за отслабване, като увеличава изразходването на енергия (с 4-5%) и стимулира изгарянето на повече мазнини (10 до 16%).

Източник: БГНЕС