Кафето влияе положително на черния дроб


Учени от Националния онкологичен институт в САЩ твърдят, че хората, които пият кафе всеки ден, подобряват работата на черния си дроб и могат да предотвратят заболяване.


Кафето влияе положително на черния дроб


Изследователите открили, че пиенето на кафе, както с кофеин, така и без кофеин, предотвратява възможността за високи нива на различни биомаркери, които сигнализират лошо функциониране на черния дроб, включително аминотрансфераза, алкална фосфатаза и гама глутамил трансфераза.

Повишените нива на тези ензими често е сигнал за увреждане на черния дроб и са свързани с проблеми като диабет, сърдечно-съдови заболявания, цироза, рак на черния дроб. Анализирайки навиците за пиене на кафе и кръвни проби от 27 793 участници на 20 или повече години, учените установили, че хората, които пиели кафе, имали по-ниски нива на ензимите, свързани с влошено състояние на черния дроб. Положителните последици за здравето на черния дроб са налице независимо дали участниците пиели кофеиново или безкофеиново кафе. Това показва, че от значение са полезните свойства на други компоненти на кафето, различни от кофеина.


Вижте още: Три чаши кафе дневно срещу рак на черния дроб


"Предишни изследвания откриха, че пиенето на кафе има положителен ефект върху черния дроб. Но не беше ясно дали безкофеиновото кафе също е полезно. Нашето откритие свързва както обикновеното, така и безкофеиновото кафе с по-ниско ниво на чернодробни ензими. Тези данни показват, че съставки в кафето, различни от кофеина, вероятно помагат за здрав черен дроб", заяви ръководителят на изследването д-р Цян Сяо.

Учените казват, че са необходими допълнителни изследвания, за да се установи кои точно са тези съставки.


Източник: БГНЕС