Не саботирайте собствената си диета


Ако за Нова година сте си обещали, че ще свалите килограмите си, сега е моментът да се покажат резултатите.

Ако все още сте разочаровани от това, което показва везната, очевидно правите нещо нередно и допускате грешки, които най-често се правят по време на диета. Не се отказвайте от начинанието си, казва диетологът Сара Шенкер и обяснява как да се постигнат успешни резултати.

Не саботирайте собствената си диета Орехи, Лешници, Бадеми - Изследване показва, че хапването на ядки засища повече от посягането към чипс или солети. Орехите, бадемите, лешниците, шамфъстъка и индийския орех са по-хранителни и по-богати на влакна. И все пак са по-калорични и пълни с преработена кухненска сол. В шепа фъстъци например има 150 калории.

Какво трябва да правите: Вземете по една - две ядки от всички видове и не пълна шепа.

Не саботирайте собствената си диета Теглене - През целия ден килограмите ни не са едни и същи. Това зависи от това колко вода задържа организма ни и то няма нищо общо със загубата на мазнини. Затова избягвайте ежедневното теглене.

Какво трябва да правите: Теглете се един път в седмицата в едно и също време, без дрехи и то след като сте посетили тоалетната.

Пилешката кожа - Ако от червените меса сте преминали на бяло месо, като пилешко и пуешко, ще трябва да намалите и калориите. Това обаче важи само ако премахнете кожата, в която има много мазнини, дори и ако е добре препечена и хрупкава.

Какво трябва да правите: Премахнете кожата преди готвенето така ще намалите мазнините и в обяда.

Не саботирайте собствената си диета Прекалено много плодове - Онова, което е здравословно не означава, че ще ви помогне да свалите килограмите. Изследването показва, че плодовата захар (фруктозата) не "дърпа щепсела" в организма, който ни казва "сит съм" така както правят други видове захар. Това означава, че плодовете рядко ни засищат.

Какво трябва да правите: Хапвайте много плодове, но заедно с протеини (например с парче шунка) за да почувствате засищане.

Диетични напитки - Някой изследвания показват, че диетите имат по-добри резултати без безалкохолни напитки. Изкуствено засладените напитки влияят на храносмилането и след като пиете безалкохолно чувствате глад и празен стомах. Това ще ви накара да ядете повече.

Какво трябва да правите: Пийте вода и плодови чайове.

Дресинг в салатата - Салатата може да бъде по-калорична от редовен обяд, ако е залята с дресинг. В една лъжица френски дресинг (който може да се намери в магазините) има 70 калории. Дресинг направен в домашни условия с олио, оцет или лимонов сок -100 калории.

Не саботирайте собствената си диета Пиене на допълнителни калории - Като ви "засвири" стомаха посягате ли към капучиното и заливате ли се с литри чай. Внимавайте. Обикновено капучино има 120 калории и 8 гр. мазнини, а малко мляко в 8 чаши чай стига до 400 калории.

Какво трябва да правите: Минете на нискомаслено мляко (има около 20 калории) и пийте билкови чайове.

Забрани - Най-добрата диета подразбира да сте "добри" 80% от времето и само 20% може да си позволите да "нарушите" правилата.

Какво трябва да правите: Може да си позволите парче шоколад или чаша вино от време на време.

Поръсване със семки - Слънчогледовите семки и сусамът са много популярни и здравословен начин да прибавите нещо вкусно и хрупкаво в ястието си. Лъжица слънчогледови семки има 93 калории.

Какво трябва да правите: Дозирайте с лъжица, вместо да посипвате.

Не саботирайте собствената си диета Мед и артикули с плодова захар - В меда има много захар и той съдържа повече калории (49) отколкото в лъжичка кристална захар (24).

Какво трябва да правите: Спрете да слагате захар и мед. Необходими са три седмици, за да свикнете.

Изхвърлянето на мазнини: На организма е необходимо да внася мазнини, в противен случай няма в нормално да функционира. Изследване проведено в университета в Алабама показва, че прибавянето на малко мазнина в нискокалоричната диета помага за отслабване.

Какво трябва да правите: Не изхвърляйте изцяло здравословните мазнини, избирайте смесен обяд. /БГНЕС