5 интересни факта за шам-фъстъка


Тъй като световното потребление на шам-фъстък расте с огромни темпове (Китай е основният вносител) и той става все по-популярен и като съставка в ястията на много водещи майстор-готвачи по света, нека се запознаем с 5 любопитни факта за тази вкусна ядка:

- В момента САЩ е световен лидер в производството на шам-фъстък, след като надмина Иран през 2010 година и продажбите са в пика си, като износът е нарастнал през последните шест години от £ 100 милиона на почти £ 270 милиона.

- Със своето съдържание от около 3-4 ккал на ядка, шам-фъстъкът - известен още като "кльощавата ядка" - има по-малко калории от почти всички други видове ядки. Освен това, проучванията сочат, че когато си похапвате шам-фъстък, вадейки го от черупката, вие като цяло ядете по-малко, тъй като процесът на изваждане на ядката забавя консумацията, а оставащите черупки служат като визуални ориентири, които подтикват човек да ограничи приема.


5 интересни факта за шам-фъстъка


- Шам-фъстъкът съдържа повече калий (който намалява нивата на хормона стреса - кортизол) от всяка друга ядка.

- Яденето на шам-фъстък може да помогне за понижаване на лошия холестерол и риска от рак, тъй като тези ядки са отличен източник на фитостероли - растителни мазнини, които намаляват нивата на лошия LDL холестерол като по този начин активно предпазват здравето на артериите. Те също така подпомагат естествената защита срещу вредни външни въздействия и имат мощен противовъзпалителен ефект.

- Червен шам-фъстък не съществува в природата! Вносителите използват червеникава или понякога зелена боя, за да прикрият дефектите, произтичащи от традиционните методи за събиране на реколтата.


А и освен всички ползи, които носи на организма, шам-фъстъкът е много вкусен и се комбинира еднакво добре както със салата, така и със сладолед, а е чудесен и за междинна закуска.

Ние ви предлагаме следното сладко изкушение с шам-фъстък: Пълнени кайсии