Енергизирай се! 7 храни, които дават крила

Светлана Видинска

Ако се почувствате изморени и без настроение, не се залепвайте като магнит към кафето или ергийната напитка. Има доста по-здравословни начини да наваксате изгубената енергия и се изпълните със свежи сили и оптимизъм. Всъщност всичко се свежда до храната и по-точно определени продукти, които имат свойството да презареждат батериите на изтощения организъм. И то без капка кофеин!

Пълнозърнести храни Пълнозърнести храни
Независимо дали говорим за хляб, кифлички или мюсли от цели зърна, те са готови да експлодират от фибри, витамини и минерали, зареждащи с енергия за по-продължителен период.

За разлика от енергийните напитки, при които ефектът се изпарява за нула време. Важно е обаче да четете етикетите, за да се уверите, че продуктът е с най-малко 51% пълнозърнесто брашно и ниско съдържание на мазнини и холестерол.

Моркови и тиквиМоркови и тикви
Ще попитате какво общо имат, освен оранжевия цвят. Всъщност тези зелунчуци са еднакво богати на сложни въглехидрати, осигуряващи дълготрайна и безкофеинова енергия. Хапвайте си на воля  печена тиква или морковена салата, за да прогоните умората. А най-хубавото е, че оранжевите вкусотийки се грижат и за красотата. Тиквата съдържа редкия витамин Т, който спира затлъстяването, а бета-каротинът в морковите е естествена козметика за косата, кожата и ноктите.

Ядки и семена
Не всички мазнини са вредни - някои дори са полезни за здравето. Така например добрите мазнини в ядките повишават тонуса на макс, без ни най-малко да натоварват сърцето. Ето защо винаги, когато имате нужда от освежаване, грабнете шепа бадеми, кашу или шам фъстък.

ПротеиниПротеини
Всеки спортист ще ви каже, че печеното пиле и риба са фантастични източници на енергия.

Протеините подпомагат стягането и развиването на мускулите, затова нищо не пречи да ги консумирате преди или след фитнес тренировката. По този начин със сигурност ще доставите удоволствие на тялото си, а то ще намери начин да ви благодари.


Не  прескачайте закускатаНе прескачайте закуската
Ако сте на диета или имате работа, въобще си намирате причина да се лишите от първото ядене за деня, сега е моментът да промените ситуацията. Закуската е най-важна, за да сте бодри и отмятате задачите с лекота през целия ден. И не я свеждайте до парче плод!

Стабилното хапване не означава да преяждате, а да се чувствате сити и в идеална кондиция. Сандвич с пилешко, зеленчуков омлет или зърнена закуска с изобилие от мляко и плодчета са чудесни варианти за сутрешното меню.

Вода
Ако се чувствате вяли и не може да сдържите прозявките си, значи имате спешна нужда от H2O. Организмът ви просто дава знак, че е дехидратиран. И въпреки, че по навик си забърквате кафе, вярното решение е чаша студена вода. Ефектът е моментален, а всяка глътка носи нов прилив на енергия.

Естествена  захарЕстествена захар
100 % натуралната захар в пресните плодове като лимони и боровинки тонизира, но за много кратко време. Затова подсилете шепата ягоди с пълнозърнеста филийка или морковени пръчици. Тайната е в комбинацията от прости и сложни захарни молекули в плодовете и богатите на въглехидрати зърна и зеленчуци.

След всичко това ще имате енергия като за двама! Решихте ли вече как ще я изразходите?