Ядки за здраве

Ядки за здравеЕжедневното ядене на ядки намалява риска от смъртност от различни заболявания с 20%, установиха учени.

Статията, в която публикуват заключенията от изследванията си, е публикувана в списание "New England Journal of Medicine". "Най-очевидната полза от ежедневното приемане на ядки е намаляването на смъртността от сърдечно-съдови заболявания с 29%. Освен това установихме съществено понижение - с 11% на смъртността от рак", каза Чарлз Фъчс от Института за ракови заболявания "Чарлз Дарвин" в Бостън. Учените доказват, че ако се яде порция ядки веднъж в седмицата, рискът от смърт намалява с 11%, при един - два пъти седмично - с 13%, при пет-шест пъти - с 15% и при седем пъти - с 20%.

Изводите са направени в резултат от наблюдения на здравословното състояние на 76 000 жени от 1980 - 2010 и 42 000 мъже от 1986 - 2010 г. Освен това учените са установили, че хората, консумиращи повече ядки, са по-стройни, по-малко пушат, по-често спортуват и се хранят по-здравословно. Освен това е установено, че няма значение какви ядки се консумират.

Едни от най-полезните ядки са:

Лешникът

Той е любимец на диетолозите – благодарение на ниското си съдържание на въглехидрати, лешниците могат да се ядат и при много строга диета без риск от напълняване. Лешникът помага при хронична умора, диабет, повишено налягане, увеличаване на простата, варикозно разширение и възпаление на вените. Маслото от лешник успокоява нервите и лекува хроничните бронхити.

Бадемът

Бадемите съдържат най-много калций и витамин Е. Те са полезни при малокръвие, нарушения в зрението, а бадемовото масло действа благотворно на кожата, защото отстранява почти всички раздразнения. При заболявания на стомашно-чревния тракт и бъбреците се препоръчва да се приемат едновременно бадеми и топло мляко. Сладките бадеми с препоръчват при повишено ниво на холестерол, хипертония, ракови заболявания, очни болести, затлъстяване, язви, киселини. Горчивите видове бадеми обаче съдържат твърде голямо количество ефирни масла, които могат да нанесат вреда на здравето.

Орехът

По съдържанието си на витамин С орехите няколко пъти превъзхождат касиса и цитрусовите плодове. Ето защо те са незаменими при настинка и са особено полезни за хората с понижен имунитет. Смята се, че орехите укрепват мускулите и бързо премахват умората след физическо натоварване. Те притежават и антибактериално, укрепващо, противовъзпалително действие и способстват за бързото спиране на кръвта и зарастването на раните.

Източник: РИА "Новости"