Ползи за здравето от редовната консумация на банани


Заради своя енергиен и хранителен състав бананът заслужено се подрежда на едно от първите места сред плодовете, които е хубаво да присъстват в ежедневното ни меню.

Ползи за здравето от редовната консумация на бананиБананите съдържат три вида естествени подсладители, които в комбинация с влакната на плода зареждат организма с енергия. Те са богати на протеини, които организмът превръща в серотонин, влияещ на доброто ни настроение.

Витамин В6 регулира нивото на глюкоза в кръвта и помага за облекчаване на симптомите на предменструалния синдром.

Бананите също са богати на желязо, което стимулира производството на хемоглобин в кръвта и така предотвратява появата на анемия.

Витамин В12 и магнезият помагат за възстановяване на организма от вредното въздействие на никотина, така че бананите са чудесна храна, ако се опитвате да спрете пушенето.

Калият е минерал, който спомага за правилното функциониране на сърцето, изпраща кислород до мозъка и регулира баланса на вода в организма, което намалява риска от сърдечен удар.

Списание "The New England Journal of Medicine" публикува проучване, според което ежедневното консумиране на банани намалява риска от инфаркт с 40% .


Източник: БГНЕС