Бананите - едно полезно творение на природата

Теодора Денева

Бананите - едно полезно творение на природатаБананите са едни от най-полезните творения на природата. Ненапразно още от векове в Индия, Китай и Малайзия бананите са считани за свещен плод поради способността им да възвръщат силите на организма. Именно от там този екзотичен плод е пренесен в Централна и Южна Америка още през 16-ти век.

Бананът, за учудване на мнозина, не расте по палмите, а е вид трева, от семейството на лилиите, орхидеите и палмите, напомняща на палмови клони. Най-благоприятното място за растежа им са гъстите джунгли, които ги предпазват от силни ветрове и силно слънце. Гроздовете се берат зелени и узряват по време на транспорта. Бананът зрее и при стайна температура, така че закупен дори и по-зелен , спокойно може да бъде доведен до вид за консумация.

Задължително бананът трябва да се консумира напълно узрял, защото зелените, незрели банани, съдържат неразтворимо нишесте, което се усвоява трудно и често е причина за образуването на газове в червата. В зрелите плодове нишестето се превръща в захари - захароза, глюкоза и фруктоза. Именно тяхното постепенно разграждане дава силата и енергията на организма.

Според изследвания, консумацията на само 2 банана може да подсигури достатъчно енергия за една усилена 90-минутна тренировка например. Това обаче не означава, че бананите могат да се ядат за закуска. Напротив, на гладно те са вредни, защото са способни да сгъстяват кръвта и лимфната течност. Това им вредно влияние може да се засили ако заедно с тях приемате и вода.

Спокойно можем да наречем бананите едно "вкусно лекарство". Те са наситени на много органични киселини и са богати на етерични масла, които много добре действат на при заболявания на стомашно-чревния тракт.

Бананите са рекордьори по съдържание на калий, което ги прави изключително полезни за нормалната работа на мускулите, сърцето, костите. Бананът е способен да нормализира и артериалното налягане поради високото си съдържание на калий и ниското си съдържание на соли.

Факт са и виското съдържание на фосфор, желязо, протеини и витамин А в този плод. Това го прави изключително полезен при хора, страдащи от анемии.

Съдържанието на хормона серотонин (хормона на щастието) прави този плод полезен при депресии и нервни разтройства, наличието на магнезий и мед в него пък може да спомогне за един по-лек и спокоен сън.

Бананите могат да помогнат на онези, които се опитват да загърбят тютюнопушенето. Съдържанието на витамин В6, В12 и магнезий, спомага за възстановяването на организма от унищожителните ефекти на никотина.

Много ценни се оказват и обелките на банана. Те имат уникални пречистващи свойства. Измити, изсушени и стрити на прах, обелките от банана могат да се ползват и като средство против глисти.