Хранителните добавки - полезни или вредни


Теодора Денева

Хранителните добавки - полезни или вредни Употребата на хранителни добавки стана почти ежедневна. Не трябва обаче да прекаляваме с техния прием и в никакъв случай да заменяме с тях здравословното и пълноценно хранене.

Все повече изследвания удостоверяват, че хранителните добавки са не само безполезни, а дори могат да бъдат и опасни. Истина е, че нашата храна е лишена от необходимите за здравето хранителни вещества и микроелементи. Но според проучване на учени редовното приемане на съдържащите витамин А, Е и бета-каротин хранителни добавки могат да съкратят живота. Предозирането и с други витамини може да бъде опасно за здравето.

Важно е да знаем, че една от най-важните причини за недостига на хранителни вещества и микроелементи е ограничаването на калории. А такова се налага не само заради идеята да си слаб, но и поради намалената физическа дейност, която ни принуждава да се ограничаваме в яденето. И именно с това ние ограничаваме и набавянето на полезни и необходими за организма вещества.

Близо 60 % от жените имат недостиг на калций, а още повече е недостигът при подрастващите. Трябва да бъдат взети под внимание и други многобройни лишения - примерно от витамините от група В, С, олигоелементи при жените и подрастващите. Има мастни киселини, наречени есенциални или незаменими, които не могат да се произвеждат от човешкия организъм и е необходимо да се получават от храната или посредством хранителни добавки. Техният дефицит води до нарушени функции на имунната система, дерматози, суха и чуплива коса, нарушена репродуктивна функция или преждевременни раждания, нарушени функции на черния дроб и бъбреците. Научни изследвания показват, че липсата на есенциални мастни киселини играе важна роля при развитието на хронични дегенеративни болести като сърдечните болести, рак и удар.

Хранителните добавки - полезни или вредни Недостигът на Магнезийоказва негативно влияние върху външността на човек. Той е жизнено необходим за нормалната работа на нервната система. От този елемент зависят регулярния месечен цикъл, овулацията, зачеването и нормалното протичане на бременността. Неговият дефицит може да доведе не само до бледост, отоци и преждевременни бръчки, но и до емоционални проблеми. Освен от рибата, зления фасул, зрелия боб, спанака, овесените ядки и бананите, Магнезият може да се приема и като хранителна добавка.

С желанието на хората да поемат отговорност за своята хигиена на живот, консумацията на хранителни добавки е достигнала 50% за 4 години, като главните консуматори са жените.

Разбираемо е, че е за предпочитане да сме по-енергични и с повишен тонус, с добра памет, с хубава кожа и иделани нокти.  Но не трябва да забравяме, че именно тези хранителни добавки могат да предизвикат нежелани странични действия и могат да повлияят на ефективността на приеманите от нас медикаменти. Така например калцият може да ликвидира ефекта на антибиотиците. Освен това той, както и желязото, са несъвместими с хормоните на щитовидната жлеза и честата им употреба може да доведе до хормонален дисбаланс. Гинкото, чесънът, женшенът и жълтият кантарион, както и витамините Е и К, не е препоръчително да се приемат едновременно с препарати за разреждане на кръвта (антикоагуланти), какъвто е например аспиринът. Жълтият кантарион е несъвместим и с медикаментите за намаляване на холестерина, както и с противозачатъчните хапчета. Грейпфрутът пък не бива да се комбинира със средства, предназначени за намаляване на кръвното налягане. Хранителните добавки - полезни или вредни
Фрешовете и здравословните напитки с добавки от екзотични съставки като папая, гуаве и алое вера, се оказват една захарна бомба, заради голямото количество фруктоза и минималното такова на полезните добавки. Така че не бива да се залъгвате и да сте спокойни ако сте поели препоръчителното дневно количество  от 2 литра течност във вид на уелнес-напитки, защото в крайна сметка ще изпиете захар колкото 32 бучки. Затова съветът на експертите е в никакъв случай да не се прекалява с този вид напитки!

Излкючително важни са комбинацията и дозировката. Например съществуват специфични видове сол - с натрий или флуор - която би трябвало да предпазва от кариес и да поддържа костната система. Такава сол обаче не бива да се консумира паралелно с приемането на препарати с флуор под формата на таблетки. При нормален хранителен режим не би могло да се стигне до предозиране с флуорид. Това е възможно само в случай, че се пие минерална вода с твърде високо съдържание на флуорид - ако е между 3 и 5 милиграма на литър. Затова е препоръчително да се запознаете внимателно със съдържанието на водата, която пиете.

Хранителните добавки - полезни или вредни Независимо от формата, под която ще консумирате хранителните добавки, вие трябва да знаете най-правилният начин за техния прием! Задължително е винаги да четете съветите за използване и предупрежденията на етикета на продукта и да спазвате ежедневните порции, препоръчани от производителя, като не забравяте, че надвишаването на препоръчаната доза и продължителността на използване са опасни за вашето здраве. Не вземайте едновременно два типа хранителни добавки с едно и също действие или състав, защото това няма да оптимизира действието им ами напротив, би ви навредило. И накрая, но не на последно място разбира се, е мястото, от където ще закупите продуктите, а това е желателно да не са нито уличните търговци, нито интернет, защото произходът им там не е много сигурен!