Пробиотиците - какво представляват и каква е ролята им за здравето на организма

Пробиотиците - какво представляват и каква е ролята им за здравето на организма В човешкото тяло има естествен вид бактерии, които се развиват в храносмилателната система. Тези „приятелски” бактерии се наричат „пробиотици” и са жизнено важни за правилното фукнциониране на имунната и храносмилателна система. Те поддържат хората здрави, предоставяйки основни хранителни вещества и правейки тялото негостоприемно място за болестотворните бактерии, дрожди, гъбички и паразити. Лактобацилиус ацидофилус и бифидус са някои от пробиотиците, които подобряват жизнеността и трябва да съставляват 98% от чревната флора на здравите хора. Прибавянето им като добавки към храната може да подобри вашето здраве.

В идеалният вариант трябва да избягваме фактори, които могат да нарушат бактериалната ни екосистема. За повечето хора това е невъзможно. Антибиотици, кортизон, противозачатъчни, алкохол, кофеин, хлорирана или флуорирана вода, консервирани храни, наситени с въглехидрати и мазнини менюта, както и напрегнат живот могат да увредят полезната храносмилателна флора.

Добавянето на пробиотици е един естествен начин за запазване на добро здраве. То може да допринесе за преодоляване на разстройващия ефект, който създават в храносмилателната ни система диетите, заобикалящата ни среда и психическият стрес. Да вземем например антибиотиците - по правило те нарушават състоянието на нормалната чревна флора, защото покрай вредните бактерии убиват и част от полезните. На мястото на полезните бактерии тогава се заселват вредни бактерии, паразити или гъбички и така се получава дисбактериоза. Тя е особено опасна при децата и при хора с по-отслабен организъм. Протича скрито и коварно и е следствие от порочния кръг - предписват се още антибиотици уж за изтребване на поредните вредни микроби, те пък още повече нарушават екологията на червата и т.н.

Ето защо е разумно след всеки прием на антибиотик да се приемат Ацидофилус и Бифидус за една-две седмици, до пълно възстановяване и стабилизиране на състоянието на полезната чревна флора.

Възстановяването на полезните бактерии в червата ни предпазва от кандидоза, колиентерит, холера, дизентерия и други дисбактериози.

Пробиотиците са особено важни през първите две-три години от живота на човека. Бебетата на естествено хранене страдат по-малко от колики и други храносмилателни смущения. Това се дължи на стимулиращия ефект, който майчината кърма оказва върху бифидобактериите. Те трябва да съставляват 99% от чревната флора на здравите кърмачета и са много полезни за здравето на детето, защото:

  • осигуряват защита срещу чревни инфекции, причинявани от Salmonella (хранително отравяне), Shigella (дизентерия) и ентеропатогенни Escherichia coli (колиентерит);
  • произвеждат млечна и оцетна киселина, които пречат на ферментацията и развитието на нежелани бактерии в червата. По-киселата среда в червата индиректно предотвратява развитието на гнилостни бактерии, които образуват токсични амини от аминокиселините.

Пробиотиците Дисбактериоза
Бебетата, родени чрез цезарово сечение, нямат възможност за такъв мощен старт с полезни микроорганизми. Ако те са и на изкуствено хранене, чревната им микрофлора е като на възрастни, което не е добре за здравето им.

Добре е B. infantis да се добавя ежедневно към храната на бебетата. Редовният прием на големи количества от тези полезни благотворни бактерии (1 милион до 1 милиард на ден) подсилва допълнително организма като подпомага храносмилателната система при борба с вредните и болестотворни бактерии.

Много е лесно към храната на бебетата да се добавят изсушени при ниска температура полезни бактерии. Те се предлагат заедно с водорасли AFA на капсули. Тези капсули се отварят и съдържащият се в тях прах се прибавя към плодовия сок, който се дава на детето. Ако ли пък то е на диета, прахът се разбърква с малко преварена и охладена до 36ºC вода и се дава с капкомер.

Бебетата могат да приемат бактериите с храната, тъй като при тях, за разлика от възрастните, тези полезни микроорганизми не се унищожават от стомашния сок. По-големите деца и възрастните трябва да приемат бактериите непременно на празен стомах в капсули, които ги предпазват от действието на стомашния сок и се разтварят в червата.

Пробиотиците Употреба на пробиотиците:
От продукта Acidofilus - по 2 капсули сутрин на гладно 40 мин. преди хранене с чаша изворна или минерална вода (хлорираната чешмяна вода убива полезните Acidofilus-бактерии). Според публикации на Университета в Мериленд, при случаи на вагинална дисбактериоза или вагинална кандидоза се препоръчва освен оралния прием (по 2 капсули, поне 1 месец), Acidofilus да се прилага и локално по 1 капсула вечер за 2 седмици.

От продукта Bifidus complex - по 2 капсули вечер на празен стомах 2 часа след хранене с чаша изворна или минерална вода (хлорираната чешмяна вода убива полезните Bifidus-бактерии).