Мъжете са най-плодовити през лятото


През пролетта всички започват да мислят за любов, но през лятото мъжете е по-вероятно да създадат потомство. Ново изследване показва, че спермата е по-активна по средата на годината - в месеците юли и август. Такива са резултатите от проучване, продължило 11 години с участието на 5 000 души, лекувани от безплодие.

Безплодието се определя като неспособност да заченете дете 12 месеца след първия опит за забременяване. То засяга между 15 и 20% от двойките, като с възрастта нараства рискът да не може да се зачене.


Мъжете са най-плодовити през лятото


Мъжкият стерилитет е виновен за половината от случаите, а основният проблем е в подвижността на сперматозоидите. За да оплодят яйцеклетка, те трябва да плуват през шийката на матката, матката и маточните тръби на жената. За да бъдат способни да създадат семейство, 40% от мъжките сперматозоиди трябва да бъдат подвижни.

В проучването лекари анализирали данните, събрани от 5 188 мъже, посещавали Центъра за репродуктивна неспособност на Университетската болница на Парма, Северна Италия. Те установили сезонна зависимост в качеството на генетичния материал на мъжете.

Резултатите показват, че подвижността достига своя връх през лятото и е най-ниска през зимата. Според лекарите това се дължи в промени в нивата на хормоните, включително на тестостерона.

При хората за успешното зачеване са важни нивата на стреса, кортизола, тестостерона, витамин D и холестерола.

БГНЕС