Тайната на щастливия семеен живот е в стабилната психика

Михаил Лабковский е руски клиничен психолог, адвокат, телевизионен и радиоводещ. Избрахме да ви представим някои негови цитати, защото той поднася истините с такава острота, каквато е нужна, за да бъдат осъзнати наистина. Колкото и арогантен да е на моменти, той дава решения на много житейски драми, върху които си струва поне да помислим.

Михаил Лабковский

Представяме ви 17 цитата за живота, хората и любовта от руския психолог Михаил Лабковский:

1. Не бива да се правят никакви отстъпки и компромиси – те са най-прекият път към кабинета на онколога или кардиолога. Тайната на щастливия семеен живот не е в компромисите, а в стабилната психика. Когато един човек има уравновесен характер и стабилен ум, той може да живее с един партньор цял живот. И съответно - да обича само този един-единствен човек. Ако психиката ти е нестабилна, можеш да разлюбиш любимия за 10 минути или нещо в партньора ти все да те дразни... Това неминуемо води до раздяла - рано или късно.

2. Ако има нещо, което ви притеснява и тормози в отношенията ви с даден човек, разделете се с него. Не се страхувайте да бъдете сами. Няма човек на този свят, заради който си струва да разрушим и изгубим себе си, да пренебрегнем желанията и нуждите си.

3. Психически здравите хора се ориентират по чувствата си и избират винаги себе си. Нито любовта, нито красотата изискват жертви. Но ако изискват такива, значи това просто не е вашата история. Няма цел, заради която си заслужава да търпите каквото и да било.

4. Ако най-добрият секс ви се получава само след скандал, това няма да продължи дълго. Много скоро ще си останете само със скандалите.

5. Ако човек заменя целия си свят с друг човек, това означава, че той просто няма свой свят.

6. Нормалният човек не поддържа отношения, в които не го уважават. Всъщност, нормалният човек дори не започва такива отношения.

7. Срещате се с хора, които ви разстройват и разплакват? Да не сте мазохисти?

8. На никого не е нужен този, който не се нуждае от себе си. Този, който се приема такъв, какъвто е, живее пълноценно, независимо от всевъзможните житейски проблеми.

9. Ако не се чувствате комфортно с мъжа на първата, на втората и на третата среща, не определяйте четвърта. По време на първата среща мъжът се представя в своята най-добра светлина и ако дори така общуването с него не ви е приятно, то от тези отношения няма да излезе нищо добро.

10. Хората мерят любовта от равнището на своите страдания. А истинската, здрава любов, е просто тази, която те прави щастлив.

11. Младите, успели и красиви жени, на които им е винаги трудно да си намерят партньор, тъй като са вдигнали летвата твърде високо, всъщност имат проблем със способността си да създават отношения или се страхуват от такива изобщо.

12. Ако действително искате да се омъжите, трябва да спрете да мислите за това. Същото важи за всяко друго желание. При здравите хора е малко по-различно – на първо място те имат потребност да обичат, а с тази тяхна потребност от обич, те намират хората, които наистина ги обичат.

13. Не се захващайте никога с женени мъже. Запомнете, рибата е в рибния магазин, месото – в месния. Не си губете времето, защото жененият мъж няма нужда от съпруга, той вече си има една вкъщи.

14. Самотата не е липса на обич около теб, самотата е липса на интерес и обич към себе си.

15. Всяка – подчертавам, всяка жена, която остава вкъщи с години, за да се грижи за домакинството и децата, деградира. Това е неизбежно. Задължително ще дойде момент, в който на мъжа ще му стане скучно с нея, ще започне да я смята за глуповата, а оттам до самия развод има само една крачка. Забележете, в началото мъжът не е настоявал за това, просто съпругата му с радост е взела решението да остане вкъщи по пантофи.

16. Всичко е толкова просто: До вас е той – такъв, какъвто е. До него сте вие, такава, каквато сте. И вие двамата или сте добре заедно, или не сте и трябва да се разделите. Хубаво е това да стане, преди да имате ипотека и да сте родили три деца.

17. Единственото време, в което сме зависими и можем да се считаме за заложници, е нашето детство, когато съвсем реално зависим от своите родители. Във всички останали случаи имаме избор.