Заяждането - един от най-често срещаните проблеми при връзките

"Заяждането може да бъде едно от най-често срещаните оплаквания за връзка, което чувам в терапевтичната си практика на двойките", коментира виден психолог. Това не е най-сериозното, но определено е неприятно и за двамата партньори.

Има 2 основни принципа: първият е, че за установяване на този модел са необходими двама души; вторият е, че най-доброто решение е само на един от хората.

Заяждането - един от най-често срещаните проблеми при връзките

Какво представлява по същност самия сценарий при заяждането:

Единият член, да кажем жената, моли партньора си да почисти гаража или да вземе рецептата на кучето. Често се чувства неохотно да се съобрази веднага. Това е особено вярно, ако тя управлява домакинството или използва взискателен, критичен тон. И конфликът е готов, единият използва по-критичен тон, а на другият партньор по някакъв начин му е наранено самочувствието.

За да се предотврати чувството за контрол, мъжът понякога се чувства принуден да забави удовлетворяването на молбата на половинката си дори ако напълно възнамерява да удовлетвори искането. Това е опит (понякога неосъзнат) да се запази чувството за избор и самоконтрол.

И докато продължава това забавяне, жената започва да напомня, с все по-взискателен и раздразнителен тон. Това, което е очевидно за нея, е само, че задачата не е изпълнена. Затова тя го държи в своя ментален списък „да се направи“.

Моделът на заяждане е демонстрация на забележително последователното, но тъпо вярване, че решението е да се повтаря и да се напомня постоянно на партньора за несвършен или забавен във времето ангажимент. Този модел се самоутвърждава, като всеки човек многократно реагира на поведението на другия по почти същия начин.

Не е изненадващо, че идеалното решение е да направите нещо различно.

Всеки човек може да инициира промяна в модела, но да промени поведението си в този вид цикъл е много предизвикателно. Всички свикваме с ролите си. Всъщност започваме да мислим за себе си в тези термини, така че промяната им означава да загубим част от себе си.

Как да промените модела:

Някои двойки могат да се измъкнат от него самостоятелно, но много от тях се нуждаят от трета страна, някой, който не взема страна. Намерете общ приятел, доверен член на семейството или терапевт, който може да помогне да видите, че има по-привлекателни възможности, отколкото да се заяждате.

Общите възможности включват договаряне на нов план, включително нова роля. Най-доброто и най-ефективно решение е партньорът(мъжът в нашия сценарий) сам да определи график, за да уведоми другата страна кога задачата ще бъде изпълнена и след това да я направи навреме. Например, той може да каже: "Ще направя резервациите до 16:00 в понеделник. Обещавам." Работата на половинката в този случай е да изчака да мине този срок, като в това време да не напомня за поставената задача.

Всяка двойка има подобни спънки в общуването. Ако успеете да преодолеете този проблем, то връзката ви ще премине на ново ниво. Отново ще откривате хубавото един в друг, ще се радвате на взаимната си компания.

Интересно е, че повечето двойки обвиняват партньорите си за проблема, а тези, които са решили вече този проблем кредитират успеха на променен модел и на двамата партньори. Те се чувстват по-добре, както по отношение на връзката си, така и на себе си.

Човешките отношения са сложни, но благодарение на точния човек и начин на мислене се опростяват... Изслушвайте, обмисляйте, бъдете отговорни и любящи :)