Френската целувка - любопитни факти

Обикновено тя е продиктувана от голямо желание, като двойката се взира един друг в очите си и започва да приближава устни – понякога неловко или небрежно, но винаги със сърдечен трепет – Френска целувка!

Френската целувка - любопитни факти

Френските целувки стават популярни след Първата световна война.

Терминът “френска целувка” влиза в английски език през 1923 г., пише Шерил Киршенбаум в книгата си “Науката за целувките”.

„Никой не знае точната причина, поради която използваме термина, но вероятно е бил въведен от американци, които пътували до Франция и целували френски жени със специфично малко действие на езика“, казва Киршенбаум.

Едва след Втората световна война обаче американците се почувствали достатъчно комфортно, за да се целунат по френски помежду си, казва Киршенбаум.

Известна е фотография от това време американски моряк, страстно целуващ медицинска сестра с бяла униформа на „Таймс Скуеър“, за да отпразнува дългоочакваната победа над Япония на 14 август 1945 г.

Разбира се, във Франция тя не се нарича “френска целувка”. Това е просто целувка.

Французите дори нямали дума за стила на целувките до 2014 г., когато речникът „Пети Робер“ добавил нов глагол: “Galocher”. Това буквално означава “целувка с език”.

„Засмукването“ е страхотно за вашето здраве!

Да, звучи глупаво. Но целувките всъщност могат да бъдат и полезни.

Според проучвания, целувките спомагат за намаляване на кръвното налягане, увеличават хормоните, които ви карат да се чувствате щастливи (серотонин, допамин и окситоцин), изгарят калории, повишават самочувствието и дори се борят с депресията.

И докато една хубава целувка може да бъде старт на романтична връзка за цял живот, лошата може бързо да сложи край на всякакъв шанс за нова връзка.

Преди всичко, целувките – особено френската – са забавни.

Така че, следващия път, когато отворите уста за това изживяване, запомнете кое го прави толкова специално!

БГНЕС