Херинга за подобряване жизнените функции на организма
С идването на зимата много хора инстинктивно посягат към мазната храна, за да компенсират загубата на енергия. Учените установили, че за тази цел най-полезна е херингата, която съдържа полезни мастни киселини, които подобряват жизнените функции на организма.
Група шведски учени от Технологичния университет в Гьотеборг, ръководени от Хелън Линквист, открили, че херингата има много полезни свойства. Този вид риба защитава от атеросклероза и предпазва сърдечно-съдовата система.
В изследването участват група доброволци, които се хранили със 150 грама филе от херинга пет пъти седмично. Специалистите внимателно наблюдавали здравето им и установили, че ефектите са изключително благоприятни за организма.
Редовната консумация на херинга помага да намалите "лошия" холестерол и заздравява стените на кръвоносните съдове. Това означава значително намаляване на риска от сърдечни проблеми и атеросклероза.
Също така е установено, че хапването на по-тлъста риба два пъти седмично е и средство за превенция на рака на гърдата.
Според специалистите месото от херинга може да замени някои от най-скъпите риби като сьомгата. Херингата е почти толкова полезна, но доста по-евтина, което позволява да бъде включвана по-често в менюто ни.
*Ето една вкусна рецепта за вашата трапеза: Печена херинга на фурна с домати
Източник: БГНЕС
Добавете вашия коментар към статията
Моля пишете на кирилица и с малки букви