Рибата като превенция за рак на гърдата

Рибата като превенция за рак на гърдатаКитайски учени установиха, че приема на минимум две порции мазна риба през седмицата предпазва жените от рак на гърдата. Една от най-полезните и подходящи риби е сьомгата.

Добавянето на мазна риба към диетата намалява риска от рак с до 14%. Рибата доставя омега-3 мастни киселини, които са от съществено значение за развитието на мозъка и намаляват възпаленията в мозъка, сърдечно-съдовата система и други клетки.

Човешкото тяло не може да произвежда омега-3 мастни киселини, затова трябва да си ги доставя, а най-добрият начин е чрез мазни риби. Предишни изследвания показват, че омега-3 мастните киселини са най-обещаващият вид мазнини, намаляващи риска от рак. Китайските учени изследвали връзката между рибата, приемането на омега-3 и риска от рак на гърдата.

След множество изследвания в Европа, Азия и Америка учените установили, че допълнителни 0,1 грама или 0,1% енергия на ден, идващи от омега-3 мастните киселини в рибата, намаляват риска с пет на сто.

За постигането на подобно намаление на риска, жените трябва да приемат по една до две порции мазна риба на седмица като сьомга, риба тон или сардини.

Източник:БГНЕС