За ползите от четенето за удоволствие


Четенето за удоволствие води до по-добро емоционално здраве. Такъв е изводът от доклад на независимата благотворителна организация "The Reading Agency", изготвен на база на 51 научни публикации в литературния сектор, информира lira.bg.

Научните изследвания са правени върху деца, тийнейджъри и възрастни, както и върху хора в добро и лошо здравословно състояние. Учените откриват, че най-големи са ползите от четенето за удоволствие при децата и тийнейджърите.


За ползите от четенето за удоволствие


Проучване в Германия през 2014 г., при което деца на възраст между 7 и 9 години са включени в специална литературна програма, показва, че четенето води до по-добро разбиране на емоциите и по-доброто им изразяване с думи. Учени в САЩ пък през 2008 г. стигат до извода, че четенето и разговорите за книги водят до изграждане на социална идентичност при младежите.

Сред другите ползи от четенето за удоволствие са познание за себе си и другите, натрупване на социален и културен капитал, развитие на въображението, намаляване на стреса и негативните емоции.

От "The Reading Agency" допълват, че то носи ползи на хора на всякаква възраст. Медицински материали сочат, че четенето облекчава симптоми като деменция, депресия и проблеми със зрението.

БГНЕС