Бащата и емоционалното и физическо благоденствие на детето


За дълъг период от време стереотипът за баща е бил мъж, прибиращ се вкъщи след дълъг работен ден, очакващ вечеря на масата, тихи и чисти деца и вестник на фотьойла си. Бащата е бил глава на семейството, отговарящ за дисциплината, а майката е вършела всичко останало. Но нещата са се променили през последните 20-ина години. Изследване подготвено за ChildWelfare.gov показва, че бащата в семейството има огромно влияние върху благосъстоянието на детето и бъдещото развитие на живота му като възрастен.


Бащата и емоционалното и физическо благоденствие на детето Емоционален аспект
Според Министерството на здравеопазването и човешките ресурси на САЩ, още от момента на раждането (а според нас и от по-рано) активното присъствие на бащата и участието му в обгрижването, имат дългосрочен ефект върху емоционалното здраве на детото. Любящият баща спомага за изграждането на здравословно самочувствие и учи децата на емпатия и позитивни социални взаимодействия. Това участие на бащата в живота на детето от най-ранна възраст насърчава любопитството и емоционалната сигурност.


Образователен аспект
Ако бащата е там, когато детето има нужда от него, това носи ползи, които се пренасят и в класната стая, показва проучване на списание "Развитие на детето" (публикувано още през 1998 година). Бащите, които се включват в живота на своето дете-ученик, му помагат да се представя по-добре в училище. Дори когато мъжката родителска фигура не е биологичният баща, активното му присъствие в живота на детето прераства в по-добро общуване със съучениците и по-малко поведенчески проблеми в училище.


Взаимоотношения с майката
"Стабилният брак създава щастливи деца", казват от ChildWelfare.gov. Ако връзката на бащата с майката на детето е добра, това силно повишава шансовете да отгледат емоционално и физически здрави деца. Бащите, които имат удовлетворяващи взаимоотношения с майката, са по-способни да се справят с трудните ситуации с подрастващите, да бъдат по-нежни и отзивчиви.


Бащата и емоционалното и физическо благоденствие на детето


Дисциплина и решаване на проблеми
Ролята на бащата в дисциплинирането на децата не бива да се пренебрегва - да бъде там, за да застане зад гърба на майката и за да си поделят отговорностите може да направи приучаването на детето към дисциплина по-лесно, по-малко стресиращо и по-позитивно за всички. Ефективната комуникация, овладяването на гнева и прилагане на подхода "решаване на проблеми" към допусканите грешки, насърчава положителната самооценка и показва как трябва да се държи зрелият възрастен.